Srbi sve češće idu u prodavnice zdrave hrane umesto u apoteke
Uprkos razvijenoj farmaceutskoj industriji, ljudi u Srbiji se sve više vraćaju lečenju na alternativne načine, mahom lekovitim biljkama.
Bez obzira na to da li je u pitanju trend koji se poslednjih godina propagira ili su se ljudi zaista uverili u blagotvorno dejstvo biljaka, činjenica je da se prodavnice "zdrave hrane" sve više otvaraju, a da ljudi sve više u ishrani koriste biljke za koje do pre nekoliko godina nismo ni znali.
Brusnica i aronija postale su deo svakodnevne ishrane, semenke bundeve i suncokreta sve više ljudi meša sa pahuljicama, a ulje lana i susama koristi se za salate. Sve ove biljke delotvorne su i u lečenju kancerogenih bolesti, snižavanju krvnog pritiska, kao i uništavanju holesterola.
Umesto u apoteci, sve više ljudi svakodnevno traži lek i u podavnicama zdrave hrane.
- Traže se razna ulja: hladno ceđeno suncokretovo, hladno ceđeno bundevino, hladno ceđeno laneno, ulje od od koštica grožđa, onda od koštice kajsije, divljeg origana, koštice žalfije, crnog kima i crnog kumina. Najviše se i dalje prodaje hladno ceđeno suncokretovo, dok ljudi susamovo ulje najčešće koriste za salate - kaže Vlatka Vidan, prodavačica u zdravoj hrani "Biodolina".
Ona kaže i da otkako se pročulo da se ova ulja koriste umesto lekova, ni relativno visoka cena ne sprečava ljude da ih kupuju.
- Suncokretovo nije mnogo skupo - oko 220 dinara, laneno je trista i nešto. Skup je crni kumin, on je oko 1.800 dinara i to flašica od 0,25 litara. On je skuplji, ali je poprilično zdrav i ljudi ga kupuiju za apsolutno sve - kažu u ovoj prodavnici.
Mnogo ljudi koristi ulje koštice kajsija kao alternativni lek koji se koristi prilikom lečenja tumora ili nekih ozbiljnijih bolesti.
- Jezgro kajsije sadrži cijanid koji ubija tumore i mnogi prilikom lečenja koriste to ulje, ili koštice kajsije - objašnjava nam radnica u "Biodolini".
U poslednjih nekoliko godina počele su da se koriste i voćke za koje do skoro nismo ni znali. Brusnica koja leči "ženske probleme" postala je već domaća voćka, a u poslednje dve godine ljudi sve više koriste i aroniju.
- Aronija se kod nas prodaje kao matični sok i kao kandirana. Ukus je težak, opor, ali je jako zdrava. Poboljšava krvnu sliku i, takođe, koristi se kod lečenja tumora - kažu nam u ovoj prodavnici.
Lekovita svojstva aronije je teško nabrojati a da se neka od njih ne izostave: podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.
- Pijem aroniju od kada idem na hemoterapije. Nije je lako ni kupovati, skuplja je od svih vitamina koje vam lekari preporuče, ali se mnogo bolje osećam od kad je koristim - kaže D. M., koju smo zatekli u jednoj od prodavnica zdrave hrane.
Takođe, još jedan od "izvora zdravlja" za koji u prodavnicama ove vrste kažu da je zamena za antibiotik jeste koštica šljive. Ona se kao i koštice kajsije jede kao grickalica, a ubija sve viruse i može biti jako dobra preventiva raznim bolestima.
(M. B.)
Video: Igor Benčina: Veoma smo emotivni, dugo smo čekali ovaj trenutak
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.