DOBRA VEST: Regionu ne preti meteorska kiša

 
  • 0

- Kod nas neće biti ništa slično. Nećemo videti ni čuti ništa od tih nebeskih pojava - tvrdi sekretar Univerzitetskog astronomskog društva "Banjaluka" Milan Popović

Sekretar Univerzitetskog astronomskog društva "Banjaluka" Milan Popović tvrdi da regionu ne preti opasnost od meteorske kiše, koja se pojavila nad Uralom u Rusiji.

Popović kaže da je ova meteorska kiša preletela Evropu.

- Kod nas neće biti ništa slično. Nećemo videti ni čuti ništa od tih nebeskih pojava - rekao je Popović.

On je objasnio da se o ovoj pojavi ništa ne može tvrditi sa sigurnošću, ali da su pretpostavke da je reč o fragmentima asteroida koji je 15. februara proleteo pored Zemlje na udaljenosti od 28.000 kilometara.

To su, kaže Popović, fragmenti koji lete za asteroidom i koje je privukla Zemljina gravitacija, a 2009. godine na ovako maloj udaljenosti od Zemlje proleteo je asteroid Apofis.

- Na Zemlju svakodnevno padne nekoliko hiljada i do 20.000 tona materijala iz svemira, brzinom od 11.000 do 72.000 kilometara u sekundi. Izuzetak u jučerašnjem slučaju je što meteorit nije izgoreo u atmosferi, što je vrlo retka pojava - rekao je Popović.

On kaže da se pretpostavlja da je ovaj meteorit bio sačinjen od metala, verovatno gvožđa ili nikla i da je to razlog zašto nije u potpunosti sagoreo u atmosferi. Popović podseća da u ovakvim slučajevima treba razlikovati pojmove meteorid, meteorit, meteor i bolid.

Meteorid je malo nebesko telo koje se nalazi izvan Zemljine atmosfere, ali ukoliko uđe u nju, zagreva se, gori i isparava usled trenja, ostavljajući za sobom svetlosni trag. Meteorit je meteorid koji preživi prolazak kroz Zemljinu atmosferu i padne na njenu površinu. Može, kaže, da ostavi udarni krater na površini Zemlje.

Meteor je zvučna i optička pojava koja nastaje jonizacijom atmosfere tokom prolaska nebeskog tela kroz nju, dok je bolid meteor koji je vrlo sjajan.

(M. S. / Srna)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA