Krupanj: Pacijente peške nose na nosilima

 
  • 0

Struje u okolnim selima u ovoj opštini nema i po nekoliko dana, sneg napada do tri metra, a pacijente iz udaljenih sela nose na nosilima kilometrima

Obilan sneg u opštini Krupanj pada već deset dana, a krizni štab je vanrednu situaciju proglasio 27. januara. Ova odluka odnosi se na jedan grad i 23 okolna sela. Kriznim štabom komanduje zamenik predsednika opštine Saša Bogdanović.

Ne pamtimo da je nekad ovako duvalo! Visina pokrivača je između 50 i 120 centimetara, a u nekim planinskim selima smetovi su i do tri metra - kaže Bogdanović.

Najteže pogođena mesna zajednica je selo Planina, na nadmorskoj visini od 900 metara. U selu živi oko 200 ljudi, uglavnom u staračkim domaćinstvima. Gore se ne može prići bez teške mehanizacije. Pošto ona koja je opštini bila na raspolaganju nije dovoljna, angažovana su i privatna preduzeća.

Osim s putevima, Krupanj je imao problema sa strujom. Pojedina sela, zbog kvarova na mreži, struju nisu imala i po nekoliko dana.

- Problem je bio u tome što ekipe nisu mogle da se probiju zbog snega. Ti vodovi struje idu kroz šumu, a tamo je padalo drveće. Teren je strm i mnogo je teško kretati se - objašnjava Bogdanović.

Opštinski krizni štab organizovao je pet evakuacija. Prioriteti su trudnice, pacijenti koji idu na dijalizu, teški bolesnici i stare osobe. Vatrogascima i spasiocima pomažu sestre iz Gerontološkog centra u Krupnju, koje stanovništvo snabdevaju lekovima i hranom.

- Evakuacija ide tako što se ljudi jave i obaveste o problemu. Onda krenu mašine, a odvojeno kreću vatrogasci ili policija i žene iz gerontološke službe. Kada se desi da stignu pre mašina, oni sami probijaju put lopatama. Ako mašina ne može da se probije, onda pacijenta nose peške, na nosilima do nekog terenskog vozila koje vozi do najbližeg saniteta, a on dalje u bolnicu - prepričava Bogdanović jednu od akcija spasavanja.

Iz ove opštine su apelovali da im je trenutno najpotrebnije gorivo za mašine. Oni koji hoće da pomognu mogu da se jave na broj 015/681-101.

(M. S.)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA