OTKRIVAMO MISTERIJU NADIMAKA U SRBIJI: Evo kako su nastali Palma, Legija, Arkan, Banana, Budala i Šiptar!

 
  • 19

Na Srpskoj političkoj i kriminalnoj sceni srećemo različite nadimke, a svaki od njih nosi posebno značenje. Tako se susrećemo sa Limunom, Palmom, Bananom, Arkanom, Legijom i Šiptarom

AH, TI NADIMCI! Na veoma živoj sceni Srbije svaki dan možemo da čujemo razne nadimke, pa tako nailazimo na Limuna, Palmu, Bananu, Arkana, Budalu, Legiju i Šiptara, a razlozi za njihovo dobijanje su mnogobrojni i Telegraf.rs vam donosi priču o tome, kako su ovi nadimci nastali.

Posmatrajući istoriju organizovanog kriminala nadimci su nastajali radi konspirativnog delovanja i bolje zaštite od policije i tužilaštva. Taj razlog je i danas prisutan, dok je u politici, razumno, drugačija situacija.

Foto: MUP Foto: MUP

Poslednjih dana tema svih tema je Rodoljub Radulović zvani Miša Banana koji je dospeo u žižu javnosti nakon što je Ivica Dačić izjavio da se viđao sa njim nekoliko puta, ali da nije bio obavešten o tome da je on član kriminalne grupe.

Radulović je, navodno, nadimak "Miša Banana" dobio po tome što se svojevremeno bavio uvozom ovog voća u Srbiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedan od popularnijih nadimaka u Srbiji je sigurno onaj koji sa ponosom nosi lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković zvani "Palma".

- Nadimak Palma dobio sam po kafiću koji sam držao u Jagodini i koji mi je bio prvi biznis u životu i na koji sam ponosan - objasnio je ranije Marković poreklo svog nadimka.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

Pokojni predsednik Stranke srpskog jedinstva, Željko Ražnatović Arkan, nadimak je dobio po glavnom junaku iz istoimenog crtanog stripa, dok prema rečniku latinskog jezika reč "arcanus" označava misteriju.

NICOVIĆ: NADIMCI SU POTREBNI DA SE PREPOZNAJU U MILJEU PODZEMLJA!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže za Telegraf.rs da kriminalci komuniciraju na svoj način, a nadimci su im neophodni kako bi bili prepoznatljivi u miljeu podzemlja.

- Dušan Spasojević dobio je nadimak Šiptar po tome što je godinama trgovao drogom sa Šiptarima sa Kosova, a poreklom je i sa juga Srbije. Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi nikada nije pričao, dok je Vladimir Milosavljević Budala nadimak dobio po tome što je jedini među njima završio fakultet, pa su ga ostali ismejavali - kaže Nicović.

Foto: Španska policija Foto: Španska policija

Đorđe Božović, komandant Srpske dobrovoljačke garde, nadimak Giška dobio je u detinjstvu zbog viška kilograma.

- Taj nadimak je dobio kada smo se doselili iz Inđije na Voždovac. Đorđe je kao mali bio debeljuca pa su ga zbog toga zadirkivali drugovi u školi - objasnila je, svojevremeno, za Glas Milena Božović, majka pokojnog Giške, koji je 16. septembra 1991. stradao na ratištu u Gospiću.

Foto: Profimedia.com, AFP Foto: Profimedia.com, AFP

Milorad Ulemek, bivši komadant Crvenih beretki nadimak Legija dobio je po tome što je, navodno, bio pripadnik čuvene Legije stranaca.

Srpski biznismen Milan Narandžić zvani Limun, je prema pisanju medija nadimak dobio jer se preziva Narandžić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    5. januar 2015 | 12:11

    Palma je dobio nadimak,ovako: Posao prvi put na more u Crnu Goru vozom, voz se zaustavio u Vir Pazaru na Skadarskom jezeru,videvsi palme on je pomislio da je stigao u Bar,pa je sisao i nikad nije stigao na more. Od tada putuje samo avionom i silazi na zadnjoj stanici . Tako je dobio nadimak Palma.....

  • Balkanac

    5. januar 2015 | 09:50

    Nije navodno, nego je Ulemek bio u legiji stranaca.

  • Bumbar

    5. januar 2015 | 08:48

    Svi su oni bili ili su jos uvek veliki mafijasi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA