METEOROLOZI: Snežni talas do srede, predah samo u nedelju!

 
  • 7

Najhladnije na Zlatiboru, u Beogradu saobraćajni kolaps. Temperature će preći nulu tek sredinom meseca

Sneg će u Srbiji nastaviti da pada najmanje narednih 24 sata, saznaje Telegraf.rs u Republičkom hidrometereološkom zavodu. Predah od snežnih padavina očekuje nas samo u nedelju, dok će već u ponedeljak i utorak Srbiju zahvatiti novi snežni talas. Sneg će konačno prestati da pada u sredu, pa će do kraja sledeće nedelje u Srbiji biti suvo, ali i dalje veoma hladno.

U celoj Srbiji su jutros zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 17 stepeni.U Sjenici je bilo minus 14, a na Paliću, u Negotinu, Kikindi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji i Leskovcu minus 12 stepeni.

U Beogradu je jutros bilo minus 10 stepeni, a zbog snega koji pada saobraćaj se odvija otežano, stvarajući kolaps u celom gradu.

Na najopterećenijim putnim pravcima - autoputevima i na državnim i magistralnim putevima, kolovozi su vlažni, a snega ima do pet centimetara.

I narednih sedam dana očekuje nas veoma hladno vreme, uz jutarnje temperature do minus 20 stepeni, a tokom dana temperatura neće prelaziti minus tri.

Neznatno otopljenje očekuje se oko 8. februara. Sneg će naročito padati tokom vikenda i u ponedeljak, a temperatura će preći nulu tek polovinom meseca.

Vanredna situacija prouzrokovana nezapamćeno niskim temperaturama i snežnim padavinama do sada je proglašena u 16 opština. 

Od 7. januara do danas, od posledica smrzavanja u Srbiji je preminulo šestoro ljudi, dok za jednom osobom još uvek traga.

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama koje su prouzrokovale vremenske neprilike još uvek je nepoznat.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, iz planinskih krajeva spaseno je 48 ljudi, između ostalih danas je spasen i teško bolesni deda Aleksa iz Male Reke kojeg su pripadnici štaba za vanredne situacije nosili dva kilometra po dubokom snegu kako bi bio odvezen na lečenje.

Na području cele Srbije 11.500 ljudi, odnosno oko 6.500 domaćinstava zbog snega "odsečeno" je od sveta.

Kritična situacija je u opštinama Sjenica, Crna Trava, Ivanjica, Nova Varoš, Prijepolje, Babušnica, Aleksandrovac, Medveđa, Brus, Raška, Krupanj, Svrljig kao i u delovima opština Ljubovija i Bajina Bašta. Stanovnici pojedinih sela do najbliže prodavnice moraju da pešače i 20 kilometara, do Doma zdravlja 40, a do bolnice 55 kilometara.

Ovih dana zavejani su bili i putari, čije su mašine otkazivale zbog vejavice, pa su gostoprimstvo pronalazili kod meštana odsečenih sela čekajući razvedravanje.

Broj žrtava vremenskih uslova u Srbiji raste iz dana u dan, a juče ujutru se popeo na šest kada je policija je u Lebanima, kod jednog napuštenog objekta, pronašla telo smrznutog beskućnika. Za muškarcem, koji je nestao u selu Vrapče u opštini Medveđa, se još uvek traga, iako se pretpostavlja da nije živ.

Procenjuje se da više od 7.000 đaka ne ide u školu. Mnoge ne rade, a najugroženija su staračka domaćinstva po obroncima planina. 

Najhladnije je do sada bilo na Crnom vrhu, Zlatiboru, u Valjevskom kraju, a u Sjenici, u kojoj je već skoro mesec dana vanredno stanje, temeperature padaju do gotovo -30.

Nadležni rade na tome da se u Sjenicu uputi dodatna mehanizacija iz okruga koji gravitiraju tom području, s obzirom da su svi resursi kojima u tom mestu raspolažu odavno upotrebljeni. Takođe se radi i na dopremanju nafte iz robnih rezervi u Sjenicu.

Prema podacima Auto-moto saveza, najkritičnije deonice pod ledom su u regionu Kruševca, Kraljeva, Kragujevca i Bajine Bašte.

Još uvek nije poznato da li će u Srbiji, ako se ovakvo stanje nastavi, biti proglašen stepen katastrofe. U centralnoj i istočnoj Evropi broj žrtava od posledica smrzavanja raste iz časa u čas. Niske temperature, nezabeležene poslednjih nekoliko decenija, odnele su do danas 140 života

PRINUDNI RASPUST NA JUGU SRBIJE

Skoro četiri hiljade đaka sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga juče nije bilo u školi zbog snažnog nevremena koje je zahvatilo taj deo Srbije. Do obustave nastave došlo je zbog neprohodnih puteva, prekida saobraćaja ali i zbog manjka energenata za grejanje.

Odlukom opštinskih vlasti u Aleksincu obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama do 16. februara. Prazne su klupe su u osnovnim školama u pirotskim selima Petrovcu i Vojnegovcu, u Zvoncu, Maloj Plani, selu Hum, Donjoj Trnavi i selu Miljkovac.

U Nišu je zbog nedostatka lož ulja prekinuta nastava u Ugostiteljskoj, Trgovinskoj i Ekonomskoj školi. Zbog niskih temperatura časovi su skraćeni u Školi mode i lepote, Prehrambeno hemijskoj i Pravno poslovnoj školi.

 

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA