Kopaće se nikl i na Mokroj gori?

 
  • 1

Kompanija "Srbija nikl" će insistirati da nastavi posao oko istraživanja nalazišta nikla u Srbiji. Emir Kusturica poručuje da od toga nema ništa

Kompanija "Srbija nikl" će insistirati da nastavi posao oko istraživanja nalazišta nikla u Srbiji i očekuje da će dobiti dozvolu i za Mokru goru, dok proslavljeni režiser Emir Kusturica poručuje za Telegraf da od toga neće biti ništa.

Čelnik te kompanije Dragoslav Božović je kazao da Srbija nikl ima već dve dozvole za istraživanja na područjima opština Vrnjačka banja i Topola i da je podnela zahteve za još dve lokacije na Mokroj gori.

Božović je na pitanje novinara kako će prevazići neslaganje lokalnih vlasti oko istraživanja i eksploatacije nikla kazao da se predloženim rešenjima novog zakona "oduzima moć odlučivanja lokalnim samoupravama".

Prema njegovim rečima, to će onemogućiti da se bez stručne argumentacije i znanja obustavljaju poslovi.

Božović je kazao da će odluka o tome da li će se eksploatacija nikla obavljati u površinskim ili podzemnim kopovima biti doneta na osnovu toga na kojoj dubini je nalazište naglašavajući da je površinska eksploatacija jeftinija.

Područje Mokre gore je zaštićeno područje - park prirode, a istraživanju nikla na tom području protivi se i režiser Emir Kusturica koja na Mokroj gori ima etno-selo Drvengrad. Kusturica kaže za Telegraf da ni od ovog zahteva "neće biti ništa".

- Mogu da podnose zahteve, ali od iskopa nikla u Mokroj gori neće biti ništa - kratko je prokomentarisao Kusturica.

On je ranije rekao da kada bi se ista lopata zakopala u Topoli, ona više ne bi postojala, a Čačak bi odmah oboleo.

(D. Z. / Beta / Foto: Ilustracija Telegraf.rs)

 

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СТОП ТРОВАЧИМА СРБИЈЕ

    5. februar 2013 | 18:08

    Људи овај Божовић није нормалан или је тотални незналица историје. Па он жели да загади туристичке крајеве са најчистијим ваздухом : Тополу, Врњачку бању, Мокру гору,.. Ја му пријатељски саветујем да се ЈАВНО ОГРАДИ од тих захтева , јер очигледно не зна историју и одакле је Вожд Карађорђе, Књаз Милош, Тарабићи, неки Немањићи,....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA