Američka Vlada tuži "Standard & Purs", krive ih za svetsku ekonomsku krizu

"S&P" je juče saopštio da je Stejt department obavestio agenciju da namerava da podnese civilnu tužbu zbog procene koju je obavila 2007. u slučaju hipoteke, koja je izazvala finansijsku krizu 2008. godine

  • 0

Očekuje se da će američka Vlada podneti civilnu tužbu protiv agencije za kreditene rejtinge "Standard & Purs" zbog toga što je, navodno, dala neprimereno veliki rejting za hipoteku čija je vrednost, kasnije, znatno pala i doprinela izazivanju finansijske krize 2008. godine.

To bi bio prvi takav potez vlade protiv jedne važne bonitetne agencije zbog najveće finansijske krize još od Velike depresije.

"S&P" je juče saopštio da je Stejt department obavestio agenciju da namerava da podnese civilnu tužbu zbog procene koju je obavila 2007. u slučaju hipoteke.

Agencija negira da je napravila grešku i kaže da tužba ne bi imala nikakvu vrednost, prenosi AP.

Civilna tužba ne sadrži nikakve kriminalne optužbe. Kritičari se već dugo žale da vlada nije podnela kirminalnu tužbu ni protiv jednog velikog igrača sa Vol strita umešanog u finansijsku krizu.

Kriminalne optužbe bi zahtevale veći dokazni materijal i bila bi zaprećena zatvorska kazna.

Ako bi bilo utvrđeno da je "S&P" napravio civilne prekršaje, mogao bi snositi posledice u vidu novčane globe i ograničenja na način poslovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Tanjug/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA