OVO MORATE DA ZNATE: Kako se izlazi iz minusa

 
  • 0

Preko milion korisnika platnih i kreditnih kartica u Srbiji je u minusu ili neredovno plaća dug. Na svako kašnjenje otplate rata, banka prvo šalje sms, pa zove klijente telefonom, ali nikako ne odustaje od naplate duga

U Srbiji je preko milion korisnika platnih i kreditnih kartica u minusu ili neredovno plaća dug.

Da je teško razdužiti se, pokazuje i iskustvo Nenada Vlatkovića, koji sada mora da rešava svoju nelikvidnost i trošenje iznad mogućnosti.

- Pošto imam dva kredita, jedan gotovinski i jedan po kreditnoj kartici, banka me u principu juri, jer ne mogu zbog priliva plate da izmirujem obaveze i predlaže mi da ta dva kredita spojim u jedan i da ukinem kreditnu karticu - kaže Vlatković.

Na svako kašnjenje otplate rata, banka prvo šalje sms, pa zove klijente telefonom, ali nikako ne odustaje od naplate duga.

Kristina Marković iz "Sber banke" kaže da ukoliko banka nema kontakt sa klijentom i klijent ne sarađuje, jedino što ostaje kao opcija je da se aktiviraju raspoloživi instrumenti obezbeđenja.

- Znači, aktiviraju se administrativne zabrane, ukoliko banka ima na raspolaganju menicu, pokreće izvršni postupak i u krajnjem slučaju to je pokretanje krivičnog postupka - objašnjava Kristina Marković.

Naravno, bankama nije u interesu da se sudi sa klijentima i najčešće dug pretvara u refinansirajući kredit, prilagođen kreditnoj snazi klijenata. Banke to radije čine nego da nenaplative dugove prodaju takozvanim faktoring agencijama.

(M. B. / Izvor: RTS / Foto: sxc.hu/LotusHead )

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA