ZAJEDNO NA KOSOVU: 150 studenata iz zemlje i sveta u Kosovskoj Mitrovici

 
  • 6

Projekat je napravljen sa ciljem povećanja mobilnosti studenata, jer mladi sa Kosova nemaju mnogo prilike da putuju. Oko 150 studenata iz celog sveta pratilo je predavanja iz šest oblasti, a u slobodno vreme razmenjivalo ideje i obilazilo kulturnu baštinu

U Kosovskoj Mitrovici  završen je peti Zimski univerzitet, na kojem je učestvovalo 150 studenata iz zemlje i iz inostranstva. Program je okupio domaće i strane predavače, koji su studentima držali predavanja na temu evropskih migracija, urgentne medicine, savremenog evropskog filma, marketinga, psihologije i menadžmenta.

Na razmenu ove zime prijavilo se 1.500 mladih iz celog sveta, a u goste su došli studenti iz Turske, Gruzije, Rumunije, Holandije, Engleske, Brazila, Belorusije.

Studenti koji su došli iz raznih zemalja iz i van Evropske unije ističu važnost ovog programa, koji osim toga što nudi kvalitetna predavanja, pruža i mogućnost upoznavanja različitih kultura i naroda.

- Kada sam dolazio ovamo, prijatelji i porodica su bili uplašeni, jer su mislili da je ovde rat. Lično nisam znao šta da mislim, putujem dosta po svetu i nisam pristalica predrasuda. Kada odeš u neku zemlju, uvek je drugačije. Ovde sam 14 dana, veoma je interesantno i osećam se prijatno. Izabrao sam kurs "Marketing" , a u svojoj zemlji studiram Menadžment i biznis. Nakon predavanja organizujemo zabave i družimo se. Svake noći se nesto dešava. Obišli smo i gradove na Kosovu, Prizren, Prištinu, manastir Gračanicu – kaže Dimitri S. student iz Rumunije.

Njegov kolega Dejan K. sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici kaže da mu je veoma drago što se prijavio na kurs, jer je imao prilike da razmenjuje iskustva sa studentima iz drugih zemalja.

- Nemamo mnogo prilike da putujemo, tako da je Zimski mitrovački univerzitet jedina prilika da čujemo kako mladi studiraju u inostranstvu, razmenimo znanja i ostvarimo nova poznanstva – rekao je Dejan K.

Osnovni cilj organizatora je da bar na ovaj način ostvare mobilnost studenata, ali i da na jednom mestu okupe kvalitetne predavače.

- Kada već ne možemo da pošaljemo studente sa Kosova u svet, želeli smo da omogućimo da strani studenti dođu do njih. A ovo je prilika i da naši profesori na univerzitetu razmene iskustva sa kolegama i usvoje neke nove prakse. Jako smo zadovoljni odzivom i domaćih i stranih predavača, a svi oni svoja predavanja održavaju besplatno. Mladi izrađuju projekte na predavanjima koje pohađaju i svi kursevi se ocenjuju, a zavisno od fakulteta, sertifikati koje ovde dobiju mogu učestvovati u njihovom ukupnom uspehu. Ove godine smo uveli i kurs Urgentne medicine, za koji vlada veliko interesovanje, pre svega jer je neobično da na predavanjima ovog tipa, koja su pogodna za društvene nauke, bude i kurs na kojem studenti mogu da vežbaju praktične stvari – kaže Dragoljub Stašić, jedan od organizatora.

Od domaćih predavača, pored eminentnih stručnjaka u oblasti internet marketinga Dragana Varagića i Slavka Iića, studentima je o filmu govorio i poznati režiser Emir Kusturica.

"Mitrovački zimski univerzitet 2013"  je projekat koji organizuju i implemetiraju Studentski parlament, Unverzitet u Prištini i holandska NVO "Spark", koja je i donator.

(Lj. V. / Foto: Fejsbuk)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dada

    3. februar 2013 | 07:33

    sto da ne studiraju na kosovu...merak zivi imaju sve uslove dok nase domace studente omalovazavaju,ispite kupuju u kafanu kod bisevca i u drugi motel do fakulteta i plus sa siptarima se prodaju za po 5eura im je atrifa i vidi meraka...vrati se postena devojka kuci sa diplomom

  • Stefan Perovic

    5. april 2013 | 18:06

    Trebaju studente prvo da oteraju okupatore,koji dolaze iz njihovih zemalja.....Znaju li oni da oni dolaze u koncentracioni logor na severu Kosova,gde ljudi zive godinama ogradjeni zicom i puskama na gotovs od strane okupatora,a ponekad iz bjesa i mrznje i zapucaju bez razloga po golorukom narodu...Nadam se da im je neko ovo i rekao...To sto se dogadja na Kosovu je chisti fasizam!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA