Češka legalizuje marihuanu kao sredstvo za lečenje

 
  • 3

U Češkoj su blage kazne za posedovanje marihuane - mizerne novčane kazne, što privlači ljubitelje marihuane iz okolnih zemalja, u kojima važe stroži propisi

Češki parlament odobrio je marihuanu kao legalno sredstvo za lečenje ljudi obolelih od nekih teških bolesti, a potreban je još samo potpis predsednika države kako bi uredba stupila na snagu.

Tom odlukom je predviđeno da će marihuanom prepisanom na recept, konkretno, moći da se leče oboleli od raka, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili psorijaze.

Marihuana za medicinske potrebe najpre će se uvoziti iz Izraela ili Holandije, a potom će se domaćim poljoprivrednicima izdavati dozvole za njeno gajenje na period od najduže pet godina.

Troškovi lečenja marihuanom neće biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

Češka je jedna od najliberalnijih članica EU kad su u pitanju takozvane "lake droge". Osobe kod kojih se nađe do 15 grama marihuane ili koje gaje do pet strukova kanabisa rizikuju samo malu novčanu kaznu, što privlači ljubitelje marihuane iz okolnih zemalja, u kojima važe stroži propisi.

Liberalna politika, ipak, nema za posledicu veće korišćenje marihuane, a njena upotreba je u opadanju.

Prema podacima češkog nacionalnog izveštaja o narkoticima, u 2011. godini je 16,1 odsto Čeha, starosti od 15 do 34 godina, prijavilo da je upotrebljavalo marihuanu, a godinu dana ranije 20,3 odsto.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    30. januar 2013 | 19:24

    Neka se vlast Republike Srbije malo uputi kako marihuana utiče na odvratne simptome multiple skleroze. Koliko malo sagorele biljke pozitivno utiče na poboljšanje vida i ublažavanja vrtoglavice kod MS.

  • Wook Pun Mesec Cipiripi

    30. januar 2013 | 19:54

    nije samo gorenje nego imaju proverene masovne studije kod upotrebe cannabisovog ulja kod lechenja raznih oblika kancera-rezultati za zaprepashcenje, jer ni jedan konvencionalni lek nije postigao takve rezultate i tom brzinom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA