ISTRAŽIVANJE O KORUPCIJI: Svaki treći građanin veruje Vladi Srbije

 
  • 0

Skoro 32 odsto građana smatra da je Vlada na dobrom putu u borbi protiv korupcije, a 41 odsto žitelja Srbije smatra da će se korupcija još smanjiti

Podrška javnosti borbi protiv korupcije u poslednjih šest meseci je porasla i gotovo trećina građana, tačnije 32 odsto njih, smatra da je Vlada Srbije na dobrom putu. Prema rezultatima istraživanja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), realizovanog u saradnji sa CeSID, na uzorku od 597 građana, za šest meseci broj optimista je dupliran, a 41 procenat žitelja Srbije smatra da će se korupcija još smanjiti.

Prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije Aleksandar Vučić je, komentarišući ovo ispitivanje javnog mnjenja, rekao da građani mogu biti zadovoljni dosadašnjom borbom, jer je vlast, kako je rekao, nešto uradila za svoju zemlju.

- Važno je da postoji politička volja, ali je još važnije da se stvore čvrste i jake institucije kojima će to biti jedini zadatak. Na dobrom smo putu da to postignemo, a kako bismo ostvarili cilj, moramo do kraja marta da usvojimo još desetak zakona iz te oblasti, kao i Strategiju za borbu protiv korupcije - rekao je Vučić.

Tumačeći rezultate, Vučić je rekao da oni teško mogu da ostanu tako visoki i dobri, ali je vlast uspela da bar donekle promeni percepciju građana.

- Srbija mora da uđe u red modernih zemalja u kojima su zakoni iznad svega, jer se samo tako može stvoriti bolje poslovno okruženje koje će privući strane investicije - istakao je prvi potpredsednik Vlade dodajući da je spreman da se povuče onog trenutka kada se u potpunosti uspostave institucije koje će sprečiti korupciju.

Broj ispitanika koji smatraju da vlada uopšte nije efikasna opao je za 26 odsto u odnosu na pre šest meseci, a povećao se broj onih koji smatraju da je vlada malo efikasna sa 32 na 49.

Da Srbija ide u pogrešnom smeru u junu je smatralo 71 odsto građana, dok danas to misli 45 odsto njih.

U ovom trenutku 15 odsto građana Srbije vidi korupciju kao najveći problem u zemlji, a direktan kontakt sa korupcijom je u prethodna tri meseca imalo osam odsto ispitanika, dok je svaki peti indirektno upoznat sa slučajevima korupcije.

Prosečan iznos mita u decembru bio je 168 evra, a u junu 103.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA