Suđenje za pobunu JSO: Legija preslišao Zvekija!

 
  • 4

Zvezdan Jovanović odbio da iznosi odbranu na optužbe da je učestvovao u oružanoj pobuni "crvenih beretki" u novembru 2001, ali je rado odgovarao na pitanja svog bivšeg nadređenog u "crvenim beretkama"

Zvezdan Jovanović, bivši pripadnik rasformirane Jedinice za specijalne operacije, koji već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, odbio je danas da iznosi odbranu na optužbe da je učestvovao u oružanoj pobuni "crvenih beretki" u novembru 2001. godine. Međutim, u iskazu koji je dao prošle godine istražnom sudiji, on je peruzeo odgovornost za taj događaj.

- Ono što je do sada urađeno u ovom postupku urađeno je s ciljem da se operu biografije pojedinih političara i da se izbegne njihova odgovornost. Sve je ovo prepričavanje priča i zato neću da iznosim odbranu - rekao je Zvezdan Jovanović.

Uprkos tome, sudija Vladimir Vučinić pročitao je njegov iskaz iz istrage, u kome je on preuzeo odgovornost za organizovanje pobune. U tom iskazu naveo je da su on i optuženi Duško Maričić "na koga je imao uticaj kao ratni komandant" osmislili zahteve JSO.

- Ulemek i Dušan Spasojević nisu imali nikakvu ulogu - naveo je tada Jovanović.

Iako je odbio da iznosi odbrani, posle čitanja ovog iskaza Jovanović je pristao da odgovara na Legijina pitanja. Tokom dvadesetak minuta ispitivanja, on je objasnio da je JSO organizovala protest jer je zloupotrebljena u hapšenju braće Banović, ali i da Legija nije imao nikakve veze sa organizovanjem protesta.

- Niste izdavali naređenja ni meni, niti bilo kom drugom pripadniku. Niste donosili nikakve odluke vezano za proteste - odgovarao je Jovanović na pitanja Ulemeka.

Inače, ni Legija koji je "rešetao pitanjima" nije želeo da iznosi odbranu. Njegov branilac, advokat Dušan Danković, požalio se sudskom veću da njegov klijent nema uslova u zatvoru za njenu pripremu.

- Ulemeku je dostavljen kompjuter, koji može da koristi 24 časa dnevno, što je presedan u toj zatvorskoj jedinici. Ovo veće nije ovlašćeno, niti može da ukloni staklo na poseti - odgovorio mu je sudija.

Navode optužnice danas je odbacio Vladimir Pović, bivši pripadnik rasformirane Jedinice za specijalne operacije, koji je sada zaposlen u PTJ.

- Svrha izlaska na auto-put ispred Sava centra bila je da se pokažemo narodu ko smo i šta smo, da nismo marsovci, niti plaćenici. Želeli smo da nas narod vidi kao normalne ljude koji rade za ovu državu. Ako smo tada pošli da srušimo vlast u Beogradu, onda su nas starešine vodile "grlom u jagode" - rekao je Pović, koji je široj javnosti postao poznat kao čovek koji je u Kuli, u vreme pobune, čitao saopštenja jedinice.

On je izjavio i da nije kriv, jer nikakve pobune nije bilo.

(Telegraf. rs)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA