"NOVOSADSKA RACIJA": 71 godina od ubistva 1.300 Novosađana

 
  • 4

Program počinje u podne na Keju žrtava racije, a u 14 sati na kupalištu "Štrand" biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama. Manifestaciji prisustvuju Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i amasadori Izraela Jozef Levi i Mađarske Oskar Nikovic

Godišnjica Novosadske racije, tokom koje su u Drugom svetskom ratu mađarski fašisti 1942. godine pod led bacili najmanje 1.300 Novosađana, obeležava se na nekoliko mesta u ovom gradu. Manifestaciji će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič.

Predsednik organizacionog odbora Miroslav Ilić rekao je da će program početi u podne na Keju žrtava racije, a u 14 sati na kupalištu "Štrand" biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama.

- Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i amasadori Izraela Jozef Levi i Mađarske Oskar Nikovic - rekao je Ilić.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić izrazio je zadovoljstvo što se ponovo "zajedničkim pristupom i srodnim stavovima obeležava godišnjica Novosadske racije". Simić je zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću što je organizacija tog događaja poverena Eparhiji bačkoj "kao najzaslužnijem čuvaru sećanja na žrtve Racije".

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da je veoma važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike.

- Obeležavanje Novosadske racije služi da se upozori na to šta se desilo pre 71 godinu i šta može da se desi nedužnim građanima. Jedino nam je stalno podsećanje na to garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada više nikada neće ponoviti - rekao je Levi.

Kako je najavljeno, građanima će se na platou spomenika "Porodica" obratiti gradonačelnik Miloš Vučević, a potom će uslediti komemorativni obred Jevrejske zajednice. Nakon toga biće upriličen pomen SPC, koji će održati episkop bački Irinej, a potom će sa broda biti spušten venac u Dunav.

Podsetimo, tokom prošlogodišnjeg obeležavanja ovog tužnog dana između gradskih vlasti i Eparhije bačke vodila se oštra polemika o tome da li manifestaciji treba da prisustvuje direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na žrtve pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. Za to vreme pripadnici mađarske fašističke okupacione vojske su pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima, ukupno je stradalo više od 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja.

(M. S. / Beta)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дашони

    23. januar 2013 | 10:31

    ПОЧИНИОЦИ СУ НАДАМ СЕ ЗАВРШИЛИ У ПАКЛУ , А ОВО НЕЋЕМО СИГУРНО НИКАД ЗАБОРАВИТИ

  • najprovokator

    23. januar 2013 | 08:34

    Да се не заборави!

  • Sentinel

    23. januar 2013 | 11:39

    E a sad jos treba da se napravi njima na cast nezavisna vojvodina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA