STANKOVIĆ: Nećemo uništiti spomenik

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije kaže da su tenzije veštački stvarane i da će biti smirivane stalnim kontaktom i razgovorom s predstavnicima Albanaca i lokalnom samoupravom

  • 2

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da spomenik OVPBM u Preševu neće biti uništen i da će biti tema daljih razgovora, uz napomenu da su tenzije veštački stvarane.

- Sve što se dešavalo je mnogo kompleksnije političko pitanje. U pitanju je već viđena igra, pokušaj da se obezbede bolje pregovaračke pozicije, da se iskoristi trenutak u dijalogu Beograda i Prištine, jer neki hoće da povuku paralele između tog prostora i severa Kosova - rekao je Stanković i dodao da je situacija sada pod kontrolom.

On navodi da se situacija oko spomenika koristila za brojne manipulacije i da je Beograd predložio da se spomenik ukloni sa javne površine, kao i da se odredi rok diskusije o toj temi do 1. juna ili 1. jula u kojoj bi se razgovaralo i o spomeniku Žandarmeriji u selu Lučane.

- Posle toga bi se donela konačna odluka o tome da li i gde može da se postavi takav spomenik. O njemu će se još govoriti, on neće biti uništen, razgovaraće se sa lokalnom samoupravom, a mi sada čekamo zvaničan zahtev od njih, o čemu će se zatim odlučivati. Mi smo ih pitali šta predlažu, želeli smo jedno civilizovano rešenje, ne možemo odmah da kažemo da ili ne, jer postoje procedure. Kada podnesu zahtev, onda će nadležni odlučiti o tome - rekao je Stanković.

(M. R. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA