GATALICA: Dobijanje NIN-ove nagrade je najvažniji događaj u mom životu!

 
  • 0

"Već primećujem kako su se stvari promenile, jer ovo priznanje baca novo svetlo na piščev opus, čitaoci otkriju i druge njegove romane i autor postaje čitaniji", kaže Aleksandar Gatalica, dobitnik priznanja za roman godine

Književnik Aleksandar Gatalica koji je prekjuče dobio NIN-ovu nagradu za roman "Veliki rat", u razgovoru za Telegraf kaže da je ovo najvažnije priznanje u njegovom životu, kao i da ga ne plaši činjenica da će posle ovog priznanja čitaoci ubuduće očekivati sve više od njega.

"NIN-ova nagrada je svakako najvažniji događaj u životu svakog pisca u Srbiji! Već primećujem kako su se stvari promenile, jer ovo priznanje baca novo svetlo na piščev opus - čitaoci otkriju i druge njegove romane i autor postaje čitaniji", priča Gatalica, koji na naše pitanje da li se boji činjenice da će čitaoci posle ove nagrade u budućnosti od njega uvek očekivati više, odgovara:

"Ne plašim se, i treba to da očekuju od mene. Uostalom, to i ja očekujem od sebe."

U romanu "Veliki rat" Aleksandar Gatalica se bavi Prvim svetskim ratom i njegovim značajem u istoriji Srbije. Iako se ovaj period naše istorije poslednjih nekoliko decenija retko obrađuje u srpskoj kulturi, dobitnik nagrade za najbolji roman u 2012. objašnjava šta ga je inspirisalo da se godinama bavi ovom temom.

"Činjenica je da u Srbiji nakon 1972. i romana "Vreme smrti" Dobrice Ćosića nije bilo ambicioznijeg projekta koji se bavi ovom tematikom. Međutim, i dalje su u svakoj porodici živa sećanja na Prvi svetski rat i zajedno sa romanima "Vek" i "Nevidljivi" ova knjiga zaokružuje kompleksnu sliku panoramske istorije 20. veka. To sam pisao 15 godina", navodi Gatalica i dodaje da mu ne smetaju kontroverze koje svake godine prate dodelu NIN-ovih nagrada.

"Za sada samo želim da se odmorim, umoran sam od pisanja "Velikog rata"... U Srbiji se godišnje dodeli oko 300 književnih priznanja, a kontroverze prate samo NIN-ovu nagradu, i to mi ne smeta, jer to je dokaz da je zaista vredna", zaključio je Aleksandar Gatalica.

(A. N.)

Video: Branka Petrić o Bati Stojkoviću: Naše prijateljstvo trajalo je 47 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA