STROGI ZAHTEVI EU: Njeguški pršut menja recept

 
  • 5

Procenat soli je sa 9 odsto smanjen na oko šest, ali Evropa traži da to bude najviše 4 odsto. Prizvođači tvrde da su turisti oduševljeni ukusom, a da im slan pršut odlično ide uz vino

Crnogorski pršut jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta. Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom unijom, recept morati da se menja.

Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli, zahvaljujući modernoj proizvodnji, kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa, međutim, traži da procenat bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako.

Osnivač cetinjske kompanije "Marteks" i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi.

- Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turista je oduševljen pršutom - ocenio je Martinović za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Udruženja njeguških specijaliteta i cetinjske kompanije "Niksen Trade" Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.

(Telegraf.rs / Izvor: B92, business.hr)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • m022

    11. januar 2013 | 12:38

    Ne menjajte ukus!!! Jebes Evropu sta kaze, oni plastiku jedu a ne meso!

  • nezadovoljština

    11. januar 2013 | 13:32

    Ne dajte Crnogorci bandi da vršlja po narodnom kuvaru. Kako svaka baba u CG proceni da treba soli, tako treba da bude. A Brisel neka jede go... sa 4% soli i svako dobija šta hoće.

  • hik

    11. januar 2013 | 14:32

    Ma j.... evropu šta oni znaju šta je dobra hrana,kad jedu one njihove splačine,nemenjati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA