STROGI ZAHTEVI EU: Njeguški pršut menja recept
Crnogorski pršut jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta. Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom unijom, recept morati da se menja.
Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli, zahvaljujući modernoj proizvodnji, kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa, međutim, traži da procenat bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako.
Osnivač cetinjske kompanije "Marteks" i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi.
- Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turista je oduševljen pršutom - ocenio je Martinović za Radio Slobodna Evropa.
Predsednik Udruženja njeguških specijaliteta i cetinjske kompanije "Niksen Trade" Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.
(Telegraf.rs / Izvor: B92, business.hr)
Video: Održan filmski festival na Mokroj Gori: Kustendorf okupio umetnike
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
m022
Ne menjajte ukus!!! Jebes Evropu sta kaze, oni plastiku jedu a ne meso!
Podelite komentar
nezadovoljština
Ne dajte Crnogorci bandi da vršlja po narodnom kuvaru. Kako svaka baba u CG proceni da treba soli, tako treba da bude. A Brisel neka jede go... sa 4% soli i svako dobija šta hoće.
Podelite komentar
hik
Ma j.... evropu šta oni znaju šta je dobra hrana,kad jedu one njihove splačine,nemenjati
Podelite komentar