STROGI ZAHTEVI EU: Njeguški pršut menja recept
Procenat soli je sa 9 odsto smanjen na oko šest, ali Evropa traži da to bude najviše 4 odsto. Prizvođači tvrde da su turisti oduševljeni ukusom, a da im slan pršut odlično ide uz vino
Crnogorski pršut jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta. Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom unijom, recept morati da se menja.
Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli, zahvaljujući modernoj proizvodnji, kontrolisan, te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto. Evropa, međutim, traži da procenat bude najviše 4 odsto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako.
Osnivač cetinjske kompanije "Marteks" i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi.
- Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turista je oduševljen pršutom - ocenio je Martinović za Radio Slobodna Evropa.
Predsednik Udruženja njeguških specijaliteta i cetinjske kompanije "Niksen Trade" Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus.
(Telegraf.rs / Izvor: B92, business.hr)
Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
m022
Ne menjajte ukus!!! Jebes Evropu sta kaze, oni plastiku jedu a ne meso!
Podelite komentar
nezadovoljština
Ne dajte Crnogorci bandi da vršlja po narodnom kuvaru. Kako svaka baba u CG proceni da treba soli, tako treba da bude. A Brisel neka jede go... sa 4% soli i svako dobija šta hoće.
Podelite komentar
hik
Ma j.... evropu šta oni znaju šta je dobra hrana,kad jedu one njihove splačine,nemenjati
Podelite komentar