MASAKR SVINJA: Za Božić smo smazali 2.000 tona prasetine!

 
  • 1

Skoro četiri miliona Srba u toku božićnih praznika pojelo je bar pola kilograma prasenceta, ako ne i više, kažu u Privrednoj komori Srbije. Nutricionisti upozoravaju da prikočimo s unosom masnoća

Verovali ili ne, građani Srbije za vreme Božića pojeli su 2.000 tona prasećeg pečenja!

Stručnjaci Privredne komore Srbije (PKS) kažu da do te cifre nije teško doći. Smatra se da je više od pola stanovnika Srbije (4.000.000. ljudi) u toku božićnih praznika smazalo bar pola kilograma prasenceta. Uz konsultaciju matematike, ispada da se na Božić u Srbiji pojelo ravno 2.000 tona prasetine.

- U Srbiji se pojede oko 20 kilograma svinjskog mesa po glavi stanovnika godišnje. Sigurno je da se za Božić konzumira minimum pola, ako ne i kilogram prasetine po osobi - kaže za Telegraf.rs savetnik u PKS-u Milan Prostran.

On pojašnjava da je prosečno prasence koje se goji za Božić teško dvadesetak kilograma.

- Od 100 kilograma najkvalitetnije svinje dobije se oko 60 kilograma mesa koje može da se jede. Za Božić se tradicionalno prasetina u Srbiji dosta jede, iako je sve manje građana u prilici da sebe počasti pečenjem - dodaje Prostran.

Nutricionista Ljubomir Pfaf kaže za Telegraf da kilogram prasetine u sebi sadrži i do 2.100 kalorija viška.

- Naši ljudi vole da se pohvale da imaju, pa onda iznesu prase na trpezu bez obzira na to da li će da ga pojede troje ili desetoro ljudi. Stvarno preterujemo u svemu i svačemu, i onda kada dođe Božić navalimo kao ludi, najčešće na masnu hranu - upozorava Pfaf.

"Prasećem ludilu" nije odoleo i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, koji je usred Vašingtona natakao svinju na kolac.

(N. S.)

Video: Promocija knjige "Onaj događaj od A do Š" Jasminke Petrović na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djura

    9. januar 2013 | 22:42

    Razgovaraju dva praseta.-Verujes li ti u zivot posle Bozica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA