Kameron: Britanija je spremna za rat sa Argentinom!

 
  • 5

"Na Foklandima imamo snažnu odbranu i to je ključno - tamo imamo brze borbene avione i vojnike. Naravno da bismo se borili", poručio je premijer Velike Britanije

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je njegova zemlja spremna da se bori za Foklandska ostrva ako to bude potrebno, posle novog zahteva Argentine da joj ta teritorija bude vraćena.

Kameron je rekao da Britanija na tim ostrvima ima "snažnu odbranu" i podsetio da su tamo stacionirani brzi borbeni avioni i vojnici.

Argentinski predsednik Kristina Kirhner izjavila je ove sedmice da je Britanija silom oduzela Foklande "u maniru kolonijalizma iz 19. veka" i zatražila da ostrva budu vraćena.

Kameron je insistirao da je "apsolutno jasno" da će Britanija braniti ostrva vojnom silom.

- Redovno dobijam izveštaje o ovom pitanju zato što želim da budem siguran da je naša odbrana snažna, a naša odlučnost ekstremno snažna -  rekao je britanski premijer Bi-Bi-Siju.

Na pitanje da li bi se Britanija borila da zadrži ostrva, on je odgovorio: "Naravno da bismo se borili. Na Foklandima imamo snažnu odbranu i to je ključno – tamo imamo brze borbene avione i vojnike."

On je ranije rekao da 3.000 stanovnika Foklandskih ostrva čvrsto žele da ostanu pod britanskom upravom i da će u martu imati priliku da iskažu volju na referendumu o svom političkom statusu.

Argentina je izvršila invaziju na Foklande 1982. godine, zbog čega je tadašnji britanski premijer Margaret Tačer poslala mornaričku jedinicu u intervenciju. U oružanom sukobu je poginulo 255 britanskih vojnika i 649 argentinskih, a Britanija je zadržala kontrolu nad ostrvima.

(D. Z. / Srna)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patriota

    7. januar 2013 | 17:09

    neprijatelji britanaca su naši prijatelji.

  • patriota

    7. januar 2013 | 11:59

    Aergentinci, braćo nadam se da ćete videti leđa britancima. Narod srbije je uz vaš, da budete slobodni, dosta su isisavali iz vaše zemlje. Zovite i dolazimo vam u pomoć! Živela Srbija, živela Argentina!

  • Duh Sibenka

    7. januar 2013 | 17:41

    A moj patriota bas si mi patriota sad ti i jedna od najkatolickijih drzava svita pase i njih bi branija,a dobro ti je ovi reka aj ti polako kreni da ti autobus za Argentinu priko Kenije samo sta prisidasu u Etiopiji ahahahaha koja budala...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA