SULEJMAN POKORIO SRBIJU: Srpski đaci govore i oblače se turski, novi heroji naše dece - Bali-beg, Hurem i Hatidže! (VIDEO)

 
  • 51

Srpska deca sve više uče turski jezik, igraju se i oblače kao junaci serije Sulejman Veličanstveni, a na Fejsbuku svojim avatarima daju imena turskih TV junaka. Sociolozi: turski mentalitet nam je blizak

TURCI SE VRAĆAJU! Srbi, a naročito deca, sve više pod uticajem popularnosti serija uče turski jezik, oblače se kao junaci iz "Hiljadu i jedne noći", pa čak i svojim avatarima na društvenim mrežama daju imena junaka iz turskih serija poput Sulejmana, Hurem, Sultanije, Bali-bega i mnogih drugih. To je sve zato što nemamo svoj identitet, kaže za Telegraf kulturolog Ratko Božović.

U našu redakciju javljaju se zabrinuti roditelji koji se žale da njihova deca preterano imitiraju junake iz turskih serija, naročito Sulejmana Veličanstvenog.

M. P. (37) iz Beograda kaže da njena devetogodišnja ćerka sa drugarima već priča turski, da se igraju Sulejmana i Hurem.

- Ovo je strašno, deca nam pričaju turski, igraju se na turskom, oblače se kao devojke iz harema, a kada se igraju, to je igra Sulejmana i Hurem, u kojem se dečaci otimaju za ulogu Sulejmana i Bali-bega, dok se devojčice svađaju koja od njih će glumiti Hurem. Na Fejsbuku su svojim avatarima dali turska imena, a ne svoja - priča nam ova zabrinuta majka.

Srbija je poznata da vrlo rado prima običaje sa strane, tako je bilo i u eri popularne "Dinastije", kada su svi bili opsednuti Karingtonom, ali i iz perioda raznih latinoameričkih serija, kada su mnoga deca ponela imena Kasandre, Randua ili Ljovisne.

Tako na društvenoj mreži Fejsbuk, pored svih mnogobrojnih "pejdževa", mogu se naći i oni kreirani u Srbiji sa nazivom "Sultan Sulejman i sultanija Hurem" ili "Sulejmanija Hurem", ali i profil "Sulejmana Veličanstvenog" na srpskom.

Podsetimo da je odluka o početku izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju naglo povećala interesovanje đaka za učenje ruskog jezika, a dolazak kineskih investitora utiče da sve više đaka želi da izučava ovaj jezik.

Tako imamo situaciju da je Kragujevac zbog velikog broja Italijana poludeo za tim jezikom, a Pirot zbog Mišlena za francuskim.

Roditelji nam se žale da je u nekim školama počelo prikupljanje peticije da se turski jezik uvede kao izborni u nastavni program.

M. B. (42), otac desetogodišnje devojčice koja osnovnu školu pohađa u Beogradu, kaže za naš portal da se u toj školi prikuplja peticija za uvođenje turskog jezika u škole.

- Potpisuje se peticija da se turski jezik uvede kao izborni u plan i program nastave. Bio sam šokiran kada mi je ponuđen papir da se potpišem - kaže ovaj zabrinuti otac.

Za naš portal su iz Ministarstva prosvete potvrdili da za sada nema zahteva da se turski jezik uvede kao izborni u škole.

- Nemamo takve zahteve, a ukoliko ih bude bilo, razmotrićemo ih kao i svaki drugi - kažu nam u ovom ministarstvu.

Sociolog i kulturolog Ratko Božović kaže za Telegraf da je opšta pomamljenost junacima iz "Sulejmana" i drugih serija poziv Turcima da opet dođu na ove prostore i povedu nas u svet.

- Mi smo dugo bili zatvoreno društvo, propadali smo od dosade, a sve ovo nam dođe kao vid dugo čekane slobode. Uz to nam ni turski mentalitet nije uopšte dalek, pa se ova pomamljenost može smatrati kao poziv Turcima da opet dođu u Srbiju i da nam pokažu put - kaže ironično Božović.

On dodaje da Srbi odavno nemaju svoj identitet, da je Srbija nedovršena država i da se građani često pitaju "kuda plovi ovaj brod", te nije čudno što sve sa strane olako prihvatamo kao svoje.

- U Srbiji veoma je slaba unutrašnja kohezija. Mi imamo veliki problem sami sa sobom jer se još nismo definisali, a uticaj medija je veoma veliki i nije onda ni čudno što sve sa strane prihvatimo kao bolje od našeg. Ni škola, ni obrazovni sistem, ni porodica više nisu, nažalost, dominantni u kreiranju ličnosti, a to je najveći problem - kaže on.

(Darko Zlojutro)

 

 

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    4. januar 2013 | 14:24

    Pa zasto kog' djavola prikazuju njihove serije kod nas?! Srbi,sta je sa vama,zasto su nasi preci prolijevali krv? Da bi mi kroz nekoliko vijekova bili poturceni, je li?! Pogledala sam sasvim slucajno 2 epizode ove serije, zaprepastila sam se. Nije rijec samo o Turcima, tu su i Indijci. Malo po malo, Srba ce nestati. Pa pogledajte sta nam rade na Kosovu, juce je u Srbiji demoliran manastir od strane Albanaca. A Dacic cuti, svi cute i kradu. PI,SRAMOTA!!!!

  • Marko Ilić

    4. januar 2013 | 14:37

    500 godina im nije bilo dovoljno pa sad hoće još,eee Srbijo moja......

  • Sima

    4. januar 2013 | 15:00

    Postovani roditelji koji se bunite i sablaznjavate, morate razumeti tri stvari. Prva je - da ne gledate Sulkija kuci, ne bi ni dete gledalo. Druga - da ste se bavili detetom,sad bi bili na treninzima a ne pisali turski. Trece - mi smo dugo bili pod Turcima i geni su izmesani. AKo jedete baklave i tulumbe, sasvim je ok da pricate turski, koji je btw, mnogo prakticniji nego francuski ili italijanski koji se jos uvek uce u skolama. Jedino pametnije od turskog je kineski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA