GENIJALNO: Aplikacija Kontrolor računa koliko nam para uzima država

 
  • 3

Mreža za političku odgovornost lansirala je aplikaciju

Građani Srbije konačno mogu da saznaju koliko ih država "rebne" na svakom proizvodu! Mreža za političku odgovornost lansirala je aplikaciju "Kontrolor", pomoću koje svi oni koji imaju Android telefon mogu da provere koliko tačno država oporezuje svaku njihovu kupovinu.

Direktor marketinga Mreže za političku odgovornost Nikola Parun objašnjava za Telegraf.rs da su "Kontrolor" smislili motivisani stanjem u javnim finansijama.

- Odlučili smo da novom formom privolimo građane da prate kako se troši njihov novac. Ovom aplikacijom težimo ka tome da na novi način dođemo do onih 70 odsto građana koji su prisutni na društvenim mrežama, a koji verovatno ne razmišljaju o temama koje opterećuju njihov lični budžet - kaže Parun.

U okviru aplikacije "Kontrolor", potrebno je da se izabere kategorija u kojoj se nalazi proizvod koji je kupljen.

- Na primer, kupili ste benzin i želite da proverite koliko od toga uzima država na ime akciza i poreza. Napravili smo kategorije, pošto se različiti proizvodi različito oporezuju. Kada izaberete kategoriju u kojoj se nalazi proizvod, onda izaberete koliko vam je država uzela. Država najviše uzima na naftnim derivatima, cigaretama i alkoholu - zaključuje Parun.

(N. S.)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Parun

    31. decembar 2012 | 16:19

    U Beču, dakle, država uzima 15% manje nego u Srbiji na benzin. :)

  • Katarina

    1. januar 2013 | 03:40

    I šta je ovde novo? Svi znamo da su najveće akcize na duvan, alkohol i benzin. Za ostale proizvode dovoljno je da znate prostu računicu, da podelite sa 4 cenu prozvoda, i to je iznos koji ide u budžet države. Mučno mi je od ovih nevladinih lešinara koji prosipaju ono što već znamo, a ne pominju koliko para oni uzimaju da nas zamajavaju. Iza ove ekipe lopova stoje LDP i DS čanovi koji dobijaju pare kako iz budžeta, tako i iz predpristupnih fondova EU da sebi napune džepove. Hijene!

  • milorad

    31. decembar 2012 | 06:41

    Nerazumem ? Vi mislite da samo srbija krade??? Da se nigde ne placa porez ? Evo primer: U becu (vienna) vi sipate napr. Gorivo za 40€ od toga ide 16€ drzavi. I sada u godini dana saberite.mi smo samo malo naivan narod, i kod nas su novinari najveci olosi. U becu su prosle nedelje poginula dva turista, pala grana na njih i poginuo bracni par. Ali se to nigde nije culo ni u novinama ni u tv. Koliko udesa ima u becu dnevno, neko pogi e neko ne, ali nema nigde da se vidi na tv ili cuje. Svi cute pametni ljudi. Kod nas se nesto objavi pre nego sto se desi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA