NOVI ZAKON: Ko ne prijavi bogatstvo, ide u zatvor?

 
  • 3

Građani koji moraju da prijave imovinu "tešku" više od 35 miliona dinara sami procenjuju njenu vrednost, i to prema aktuelnim cenama na tržištu. Poreznici će godinu dana proveravati da li ta imovina odgovara prihodima na osnovu podataka iz svih relevantnih ustanova, ali i dojava građana

Građani koji imaju imovinu vrednu više od 35 miliona dinara, a ne prijave je Poreskoj upravi do 31. marta, mogu se naći pod istragom zbog utaje poreza. Srpskim bogatašima za tako nešto preti i kazna zatvora od čak deset godina.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju sa će svi koji ne budu prijavili imovinu sigurno platiti kaznu za prekršaj, ali mogu biti optuženi i za poresku utaju, što je ozbiljniji prekršaj. U zavisnosti od toga o kolikom iznosu poreske utaje je reč, prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđene su kazne zatvora od šest meseci do deset godina i novčani penali.

Inače, građani koji moraju da prijave imovinu "tešku" više od 35 miliona dinara sami procenjuju njenu vrednost, i to prema aktuelnim cenama na tržištu. Poreznici će godinu dana proveravati da li ta imovina odgovara prihodima na osnovu podataka iz svih relevantnih ustanova, ali i dojava građana.

To znači da Poreska uprava tokom unakrsne provere imovine i prihoda ima pravo da traži podatke od Agencije za privredne registre, katastra nepokretnosti, MUP-a i sudova. Prihodi građana proveravaju se na osnovu podataka kojima raspolaže sama Poreska uprava.

(I. M. / Izvor: Informer)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA