IZRAEL: Amerika sprema napad na Iran!

 
  • 4

- Od ponovnog izbora Baraka Obame napori da se zaustavi iranski nuklearni program samo su obnovljeni - izjavio je danas izraelski vicepremijer Moše Jaalon i dodao da to uključuje pripremu za moguću vojnu akciju

Napori da se zaustavi iranski nuklearni program, koje predvode SAD, obnovljeni su od ponovnog izbora Baraka Obame za američkog predsednika i uključuju pripremu za moguću vojnu akciju, izjavio je danas izraelski vicepremijer Moše Jaalon.

Njegova izjava sugeriše da postoje izgledi za međunarodno rešenje decenijskog neporazuma s Iranom, iako Izrael ostaje spreman za napad na svog najvećeg neprijatelja u slučaju da nema drugog izlaza, prenose izraelski mediji. Istovremeno podsećaju da izraelski premijer Benjamin Netanijahu smatra da je krajnji rok sredina 2013. godine za odgovor na iranski program obogaćivanja uranijuma.

Izrael i veći deo Zapada veruju da Iran razvija atomsku bombu, što Teheran poriče, tvrdeći da program služi za proizvodnju energije. Jaalon je danas za izraelski vojni radio izjavio da je Izrael znao da neće biti nikakvih poteza pre američkih izbora u novembru, ali je očekivao da se obnove napori nakon glasanja.

Jaalon je inače bivši šef armije i član je Netanijahuove konzervativne partije Likud. On je za vreme Obaminog prvog mandata dovodio u pitanje njegovu odlučnost u odnosu na Iran. Za razliku od njega, izraelski ministar odbrane Ehud Baraka, usamljeni pristalica centra u Netanijahuovoj desničarskoj koaliciji, branio je Obamu.

Izrael se inače smatra jedinom nuklearnom silom na Bliskom istoku, mada to njeni lideri nisu nikada ni potvrdili ni porekli. Jevrejska država upozorava da je nuklearno naoružani Iran za nju egzistencijalna pretnja.

Mogućnost izraelskog unilateralnog udara na Iran brine svetske sile. Obraćajući se jevrejskim liderima u Njujorku, Barak Obama je istakao ograničenja izraelske vojske protiv udaljenih, raštrkanih i dobro branjenih iranskih nuklearnih postrojenja.

Barak je istakao da je Izrael "odlučan da spreči Iran da postane nuklearna sila", a Jaalon je nagovestio nastavak sabotiranja tog programa, iako Izrael nije preuzeo odgovornost za dosadašnje takve akcije.

"Nekad se događaju kvarovi- virusi, eksplozije", rekao je on vojnom radiju, dodaviši da se pomno prati iranski program da se ne bi prešla crvena linija.

(I. D. / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA