RANI RADOVI: Franjo Tuđman u partizanima! (FOTO)

Najranija fotografija Franje Tuđmana u partizanima snimljena je u Hrvatskom zagorju na proleće 1943. godine. Bivši hrvatski predsednik u partizane je otišao vrlo mlad, a već sa 22 godine dobio je čin majora

  • 1

Prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman u Drugom svetskom ratu borio se na strani partizana. Zbog brzog napretka sa svega 22 godine dobio je čin majora.

Najranija fotografija Franje Tuđmana u partizanima snimljena je u Hrvatskom zagorju na proleće 1943. godine. Na fotografiji, koju je objavio hrvatski "Večernji list", Tuđman je prvi lik sa leve strane koji leži, a u rukama drži automat MP-41 "šmajser". Na fotografiji je dvanaest partizana udarne grupe iz Dubrovčana kojima su zapovedali Josip Špiranec, središnji lik koji stoji, i Franjo Tuđman kao politički rukovodilac.

Inače, porodica Franje Tuđmana podržavala je hrvatski nacionalni pokret pod vođstvom HSS-a i Vlatka Mačeka, dok se Franjo tokom Drugog svetskog rata pridružio komunističkim partizanima. Sudeći po dostupnim podacima, Tuđman je pripadao Desetom zagrebačkom korpusu, gde je radio kao obaveštajni oficir. Još pre kraja rata, u januaru 1945. godine, upućen je u Beograd u Vrhovni štab NOVJ.

Tada se dogodila i porodična tragedija koja ni do danas u potpunosti nije razjašnjena: Tuđmanov otac Stjepan umro je nasilnom smrću pod sumnjivim okolnostima, koje su kasnije različito tumačene, ali prevladala je varijanta po kojoj mu je oca, kao kritičara nove, totalitarne vlasti, likvidirala politička policija OZNA. Uprkos tome, Tuđmanov uspon u vojnoj hijerarhiji nije bio sprečen: radio je u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva obrane, u Generalštabu JNA, a završio je i Višu Vojnu akadmiju (1955-1957).

Godine 1990, Tuđman je pobedio na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj, kada je postao i njen predsednik. 

(M. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    18. decembar 2012 | 17:20

    Ajmo crno beli....umro je tuđman franja...ćutaćemo jedan minut predsedniku partizana.....!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA