PICA KOJA JE VRATILA PONOS ITALIJI: Teška 22 tone!

 
  • 0

Napravljena "margarita" od devet tona brašna i četiri tone sosa od paradajza. Pet šefova kuhinje iz Rima pobrinuli su se da se rekord najveće pice na svetu vrati kući

Italijani su konačno odahnuli. Posle 22 godine, povratili su rekord koji se odnosi na njihov specijalitet – najveća pica na svetu. To im je omogućila "margarita" prečnika skoro 40 metara i teška više od 22 tone!

Pet šefova kuhinje iz Rima pobrinuli su se da se rekord najveće pice na svetu vrati kući.

Kulinarski tim je koristeći, između ostalog, devet tona brašna i četiri tone sosa od paradajza, pripremio picu prečnika 39,62 metra!

Pre nego što su je isekli, monstruozna "margarita" težila je 22.861 kilogram.

Na taj način su titulu preuzeli od jednog južnoafričkog supermarketa, koji je prethodni rekord 37,18 metara prečnika postavio još 1990. godine.

Najveći logistički problem predstavljalo je pečenje testa za ovaj italijanski specijalitet. Kuvari su to učinili iz 5.234 puta u roku 48 sati, na temperaturama između 300 i 500 stepeni Celzijusa, pa sve to spojili.

Nazvali su je "otavija", prema rimskom imperatoru Avgustu.

- Tako smo je nazvali da bismo simbolizovala nadu u veliki ekonomski i kulturni oporavak - objasnio je Dovilio Nardi, šef ovog kvinteta majstora kuhinje.

Upotrebili su i 8,9 tona mocarele, 680 kilograma margarina i 250 kilograma soli, oko 190 litara ulja i 23 litra sirćeta.

Organizatori su posebno istakli da je bez glutena, sa ciljem da pokažu da takva hrana više ne obavezuje na ograničenja u ishrani.

Parčići pice donirani su narodnim kuhinjama u Rimu.

(I. M. / Izvor: RTS)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA