ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Od Nove godine na recept i u privatnim apotekama

 
  • 2

Ministarka zdravlja naglasila da će privatne apoteke prethodno morati da ispune odgovarajuće uslove, koji su identični uslovima u državnim apotekama

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će će građani od 1. januara iduće godine moći da koriste recepte u privatnim apotekama, na isti način kao i u državnim.

Đjukić Dejanović je novinarima u Skupštini rekla da će privatne apoteke prethodno morati da ispune odgovarajuće uslove, koji su identični uslovima u državnim apotekama.

Prema njenim rečima, izjednačavanje privatnog i državnog sektora u zdravstvenom sistemu počeće najpre u apotekarskim ustanovama.

- Sve promene koje se naglo događaju mogu uzdrmati zdravstveni sistem, koji je ionako krhak, a krenućemo od apotekarskih ustanova - ukazala je ministarka.

Đukić Dejanović je takođe najavila da će biti uveden takozvani "obnovljiv recept", za pacijente koji se kotrolišu na tri-četiri meseca, kako ne bi morali da odlaze kod lekara opšte prakse da im se prepiše lek.

- Specijalistički dokument, dodala je, biće osnova za pacijenta, ali za to je potrebno doneti niz podzakonskih akata. Planiramo da se od 2013. godine bavimo tim pitanjima -  rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je takođe navela i da će usvajanjem seta zakona iz oblasti zdravstva, o kojima se u parlamentu vodi debata, biti popravljena finansijska disciplina u toj oblasti, jer se skraćuju rokovi za isplatu dugovanja, što je preduslov za bolje funkcionisanje zdravstva.

(I. M. / Tanjug)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale t.

    14. decembar 2012 | 00:17

    To je mnogo bitno u ovom teenutku za nase propalo zdravstvo?!Sto se ne setite pa da tehnicarima povecate plate a ne da,kada se odbiju topli obrok i regres od 2 000,rade za minimalac! I onda se pitate zasto toliko korupcije i mita u zdravstvu?!

  • Tanja

    15. decembar 2012 | 16:52

    Ovu treba što pre oterati! To je neznalica sistema. Ovo nije ni bitan a kamoli najbitniji problem. Ovim blebetanjem se maskira priča o centralizovanim nabavkama kojima će se navodno postići velike uštede. Velike uštede za neke će značiti čitavo bogatstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA