Ruski patrijarh: Srbi su žrtve velikih igara

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril rekao je da su Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji postali taoci velike geopolitičke igre

  • 1

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril rekao je da su Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji postali taoci velike geopolitičke igre.

"Uz ravnodušan odnos mnogih država oni su prisiljeni da žive u zatvorenim enklavama, osećajući svakodnevnu brigu zbog neprijateljskog okruženja. Naša braća po veri imaju veliku hrabrost i ne ostavljaju svoju mnogonapaćenu zemlju i svetinje, žive kao u koncentracionim logorima. Ne daje im se čak ni osnovno pravo na život", rekao je patrijarh u intervjuu Večernjim novostima .

On je pojasnio da se u tome vidi "nedopustiva nepravda, dvojni standardi i laž politike koja deklariše privrženost idealima humanizma, zaštite ljudskih prava, a zatvara oči pred paklom koji su napravili ekstremisti uz podršku sponzora iz inostranstva".

Ruski patrijarh  je objasnio da Moskovska patrijaršija stalno podržava poziciju Srpske crkve u odnosu na status Kosova.

"Na međunarodnoj areni za zaštitu srpskog stanovništva pokrajine mnogo je napravio moj prethodnik, presveti patrijarh Aleksije Drugi. Konkretno, posvetio je toj temi značajan deo svog govora pred Evropskim parlamentom u Strazburu 2007. godine. Ja, takođe, nikada neću prestati da štitim srpsku braću u borbi za svoje pravo da žive na zemlji predaka", dodao je Kiril.

Na pitanje kako ocenjuje pozive pojedinih crnogorskih političara na podelu Srpske pravoslavne crkve, Kiril je rekao da "sve pravoslavne crkve smatraju Crnu Goru delom kanonske teritorije Srpske patrijaršije i to opštepravoslavno ubeđenje političari treba da poštuju."

"Istorija pokazuje da pokušaji bilo kojih političkih snaga da prave pritisak na Crkvu sa ciljem da se promeni njena kanonska organizacija, ni do čega dobrog nisu doveli", rekao je atrijarh Kiril.

(izvor:Večernje novosti)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA