EPS: Struja skuplja i do 25 odsto! MIHAJLOVIĆ: Ne dok traje grejna sezona!

 
  • 4

Poskupljenje treba očekivati već početkom 2013, kažu u "Elektroprivredi Srbiji". Ne može se govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem, izjavila Zorana Mihajlović

Povećanje cena električne energije treba očekivati već početkom naredne godine i to do 25 odsto, izjavio je Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije".

Prema njegovim rečima, sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je najmanje dvostruko jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti.

- Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno. Mislim da će poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i treba očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto - kaže Jovanović.

S druge strane, ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se ne može govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem.

- Tek negde u periodu kraja grejne sezone možemo razgovarati o evenutalom povećanju cene elektične energije, ali nakon određenih ekonomskih analiza - kazala je Mihajlović.

Ona je istakla da je njeno ministarstvo pripremilo sve kriterijume za energetski ugroženog kupca i da se čeka ekonomska analiza koja će biti gotova do kraja godine.

- Sledeće godine u nekom periodu će svakako doći do rasta cene električne energije, ali tek kada završimo tarifni sistem i socijalne karte. Svako licitiranje s tim kada će biti povećanje cene električne energije ili koliko procenata, neozbiljno je - rekla je ministarka.

Ona je podsetila da EPS predlaže cenu Agenciji za energetiku koja daje mišljenje, a Vlada Srbije na osnovu tog mišljenja donosi odluku o eventualnom povećanju cene struje.

Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

Grejna sezona u Srbiji traje od 15. oktobra do 15. aprila.

(D. Z. / Izvor: Beta, Novosti)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • vlada

    11. decembar 2012 | 09:03

    Lopovi!!! Razumem da je pravite vasim znojem ili da se trosi gorivo ali koje vi troskove imate da li moze neko ko se razume da napise sta i koliko eps trosi

  • miroslav

    11. decembar 2012 | 11:35

    Oj Srbijo,sta nam radis!Dokle ce vise sirotinja da placa za bogate i bahate.Kakvo poredjenje u regionu,pa uporedite i plate sa strujom,pa da vidimo jel struja kod nas jeftina?!Nema nista dok ne proradi kuka i motika,dok ne izadju svi na ulicu,dok niko vise ne bude radio za 100 eura,dok ne stane SVE!Al neka,trpite i cutite svi,tako nam i treba!

  • gile

    11. decembar 2012 | 09:30

    Lažovi i lopovi. Bićete gori nego predhodni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA