ORAO PAO: Iran oborio američku letelicu - mornarica demantuje!

 
  • 0

Iranci tvrde da su uhvatili bespilotnu letelicu čim je ušla u njihov vazdušni prostor, a sa njom i tajne podatke koje je sakupljala. "Američka mornarica u potpunosti raspolaže svim bespilotnim letelicama koje operišu u bliskoistočnom regionu", demantovala je američka mornarica

Iran je "uhvatio" američku bespilotnu letelicu, pošto je ušla u iranski vazdušni prostor, saopštila je danas iranska Revolucionarna garda.

- Američka bespilotna letelica, koja je patrolirala vodama Persijskog zaliva, vršila izviđanje i skupljanje podataka, uhvaćena je čim je ušla u iranski vazdušni prostor - saopštila je iranska elitna jedinica, prenele su svetske agencije.

El Alam, državna televizija, prikazala je snimak dva muškarca koji pokazuju na ogromnu mapu Persijskog zaliva i put ulaska letelice u prostor Irana.

U saopštenju je navedeno da letelica pripada tipu "ScanEagle", odnosno to je mini-bespilotna letelica koju su proizvele kompanije "Boing" i "Insitu grup". Detalji o načinu hvatanja letelice nisu saopšteni.

Ako je istina, ovo je onda treći incident u koji su uključeni Iran i američke bespilotne letelice u poslednje dve godine.

Prošlog meseca, Iran je saopštio da je američka bespilotna letelica narušila iranski vazdušni prostor, dok je Pentagon saopštio da je letelica bila na udaru vatre, najmanje dva puta ali da nije pogođena, a da se nalazila iznad međunarodnih voda.

Prošle godine Iran je tvrdio da je oborio letelicu CIA pošto je ušla u iranski vazdušni prostor sa istočne strane granica sa Avganistanom i Pakistanom.

Kasnije je Teheran saopštio da je otkrio tajne podatke koje je sakupljala letelica.

AMERIČKA MORNARICA DEMANTUJE: Nismo izgubili letelicu u Zalivu

Nijednu američku bespilotnu letelicu nismo izgubili u skorije vreme u Persijskom zalivu, saopštio je danas portparol američke mornarice, pošto je iranska Revolucionarna garda saopštila da je "uhvatila" letelicu SAD u svom vazdušnom prostoru.

- Američka mornarica u potpunosti raspolaže svim bespilotnim letelicama koje operišu u bliskoistočnom regionu. Naše operacije u (Persijskom) zalivu ograničene su na međunarodno priznate vode i vazdušni prostor - izjavio je portparol američke mornarice, čije je sedište u Bahreinu, prenela je agencija Rojters.

Prošlog meseca Iran je saopštio da je američka bespilotna letelica narušila iranski vazdušni prostor, dok je Pentagon saopštio da je letelica bila na udaru vatre, najmanje dva puta ali da nije pogođena, a da se nalazila iznad međunarodnih voda.

(I. D. / Tanjug / Foto: RTS  / Ilustracija)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA