ZVANIČNO PREDSEDNIK MEKSIKA: Nieto položio zakletvu, na ceremoniji Dačić i Jeremić (FOTO)

 
  • 0

Uoči inauguracije, prestonicu Meksika zahvatili su nemiri, jer levičarske organizacije optužuju novoizabranog predsednika da je "kupio" najmanje pet miliona glasova kako bi pobedio svog protivnika

Enrike Penja Nieto položio je zakletvu kao novi predsednik Meksika, čime se na vlast vratila dugogodišnja vladajuća partija posle 12 godina prekida. Uoči inauguracije, Meksiko Siti su zahvatili jaki nemiri, a samoj svečanosti prisustvuju premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik  GS UN Vuk Jeremić.

Inaguracijom Penja Niete zvanično se na vlast vraća Revolucionarna institucionalna partija (PRI), koja je bila na vlasti od 1929. do 2000. godine.

Uoči inauguracije ispred zgrade parlamenta demonstranti su se sukobili s policijom, dok su u zgradi levičarski političari izrazili negodovanje. U neredima ispred parlamenta povređeno je najmanje pet policajaca i jedan demonstrant. Demonstranti ispred parlemanta, uglavnom mladi s licima pokrivenim maramama gađali su policiju petardama i molotovljevim koktelima i uzvikivali "Meksiko bez PRI". Policija, koja se postavila ispred metalnih ograda blizu zgrade Parlamenta uzvratila je suzavcem.

Vlada odlazećeg predsednika Kalderona ostavlja novom predsedniku Penja Nietu zemlju u dobrom ekonomskom stanju, ali u ratu protiv trgovaca drogom u kome je za šest godina poginulo 60.000 ljudi i koji je verovatno uzrok izbornog poraza Kalderonove Partije nacionalne akcije. Levičarske partije optužile su novoizabranog predsednika Penja Nietu koji je na izborima dobio 38,3 odsto glasova da je "kupio" najmanje pet miliona glasova da bi pobedio svog protivnika.

Inauguraciji novog predsednika Mekiska prisustvuju brojni domaći i strani zvaničnici, među kojima i premijer Srbije Ivica Dačić, a UN predstavlja predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić.

Uoči odlaska u Meksiko, Jeremić je istakao da je Meksiko jedna od država s najvećim ekonomskim i demogafskim potencijalom u svetu i da je izuzetno važno obezbediti njegovu podršku za uspostavljanje mehanizma koordinacije između Generalne skupštine UN i G20 razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju.

(M. S. / Beta / Foto: Tanjug / AP)

 

 

 

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA