REGION: U energetiku potrebno investirati 29 milijardi evra!

 
  • 0

Ulaganja su potrebna da bi energetski sektor regiona bio održiv i da bi se smanjila uvozna zavisnost zemalja okruženja

Regionu jugoistočne Evrope treba minimum 28,8 milijardi evra investicija u energetiku do 2020, a bilo bi poželjno da te investicije iznose 39 milijardi evra, izjavila je predstavnik Sekretarijata energetske zajednice Violeta Kogalnicenu.

Po Kogalnicenu, ta ulaganja su potrebna da bi energetski sektor regiona bio održiv i da bi se smanjila uvozna zavisnost zemalja okruženja.

Kogalnicenu, je upozorila da bi, u protivnom, neke od zemalja kao što su Albanija, Moldavija i Hrvatska do 2020. mogle postati neto uvoznici energije.

Ulaganja su potrebna u unapređenje rada rafinerija i podizanje kvaliteta goriva, izgradnju naftovoda i skladišta nafte da bi bila obezbeđena energetska sigurnost, navela je Kogalnicenu.

Zvaničnica energetske zajednice je ocenila da energetiku regiona karakteriše jaka dominacija uglja, kao energenta, uvoz gasa i veliki neiskorišćeni potencijal obnovljivih izvora energije, kao i dosta elektrana koje su građene tokom 1960-ih i 1970-ih.

Energetska strategija jugoistočne Evrope, čije osnivanje je inicirala Srbija, je dobar okvir za takve akcije i za realizaciju energetskih projekata u regionu, kazala je Kogalnicenu i dodala da se zbog toga radi na listi prioritetnih projekata, koje treba sprovesti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA