ANALITIČARI: "Topnički dnevnici" objašnjavaju "Oluju"

 
  • 0

Ljubodrag Stojadinović i Aleksandar Radić kažu da u procesu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača Hrvatska nije dostavila "topničke dnevnike" Haškom tribunalu, jer bi iz njih jasno moglo da se vidi šta se tačno dešavalo tokom operacije "Oluja"

Vojni analitičari Ljubodrag Stojadinović i Aleksandar Radić saglasni su da u procesu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača Hrvatska nije dostavila "topničke dnevnike" Haškom tribunalu, jer bi iz njih jasno moglo da se vidi šta se tačno dešavalo tokom operacije "Oluja".

Stojadinović i Radić kažu da se u artiljerijskim ili "topničkim dnevnicima" precizno zapisuje sve o artiljerijskoj paljbi, počev od planiranja i određivanja ciljeva, pa do rezultata dejstva - gde su i šta pogađale granate i kakvi su bili gubici.

Novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margetić izjavio je sinoć da je Hrvatska, u vreme kada je premijer bio Ivo Sanader a predsednik Stjepan Mesić, sakrila od Haškog suda "topničke dnevnike".

Stojadinović kaže da "topničke" dnevnike vode komandanti svih artiljerijskih jedinica i da oni sadrže sve podatke o određenoj akciji.

- Pošto se artiljerijska vatra (napadi) planira, ti dnevnici sadrže i skice, odnosno vojne karte s markiranim kotama i metama na kojima su planirana dejstva - ističe Stojadinović.

Prema njegovim rečima, u tim dnevnicima se evidentiraju sva dejstva po određenim ciljevima, utrošak municije, kao i eventualni gubici na protivničkoj i svojoj strani.

Radić podseća da je u Hrvatskoj pre nekoliko godina izbila velika afera oko toga gde se nalaze "topnički dnevnici", ko ih je sakrio i ko i zašto ne želi da se oni predaju Hagu.

- U tim dnevnicima vidi se da li je dejstvo artiljerije bilo neselektivno, odnosno i po civilnom stanovništvu ili isključivo samo po vojnim ciljevima. Na osnovu tih dnevnika moglo bi se se detaljno videti šta se dešavalo u "Oluji" i nekoliko dana posle - kaže on.

(D. Z. / Tanjug / Foto: mc.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA