INSTITUT ZA ONKOLOGIJU: Od 2013. bez čekanja na radioterapiju!

Planiranom nabavkom neophodne opreme za pet onkoloških centara i organizovanjem rada u dve smene, obolelim od kancera omogućiće se efikasnije lečenje

  • 0

Nabavkom neophodne opreme za pet onkoloških centara i organizovanjem rada u dve smene, liste čekanja na radioterapiju trebalo bi da nestanu, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju dr Zoran Rakočević.

Za nabavku četiri linearna ekceleratora i prateće opreme Ministarstvo zdravlja će, do kraja godine, izdvojiti milijardu dinara, a aparati treba da budu instalirani u centrima već početkom naredne godine.

- Strategija rada Ministarstva zdravlja vrlo je jasna, moraju se potpuno ukinuti liste čekanja za početak lečenja onkoloških pacijenata u oblasti radioterapije - istakao je dr Rakočević.

On je dodao da je porast broja obolelih od malignih bolesti u Srbiji ista kao i u drugim zemljama sličnog ekonomskog statusa i da neka istraživanja pokazuju da je ove godine od malignih bolesti obolelo 37.000 pacijenata.

- Najvažnije je da se od trenutka uspostavljanja dijagnoze sa lečenjem počne što pre. Na taj način se obezbeđuje da se maligna bolest ili izleči ili pretvori u hroničnu bolest - rekao je Rakočević.

On je ukazao da je najefikasniji način borbe sa malignim oboljenjima sprovođenje preventivnih pregleda.

( Telegraf.rs / RTS / Foto: Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA