ŠTETAN PO PRIVREDU: Danska ukida porez na hranu koja goji!

 
  • 0

Zahvaljujući novom planu u borbi sa nezdravom hranom, Danska će sačuvati radna mesta, smanjiti trgovina preko granice, kao i administrativni troškovi kompanija

Danska je danas najavila da će od 1. januara ukinuti porez na hranu bogatu zasićenim mastima posle jedva godinu dana primene, jer je naneo mnogo štete biznisu.

Ta zemlja je istovremeno odustala od predloženog poreza na šećer koji je trebalo da se primenjuje od iduće godine.

Ministarka ekonomije Margret Vestager rekla je da će se zahvaljujući novom planu u borbi sa nezdravom hranom sačuvati radna mesta u Danskoj, smanjiti trgovina preko granice, kao i administrativni troškovi kompanija.

Potpredsednik Danske organizacije bakalina Klaus Bogelund Nilsen istakao je da njihove članice zbog poreza na hranu koja goji imaju pad prihoda u svojim prodavnicama i mnogo nepotrebnih administrativnih poslova.

U oktobru prošle godine Danska je prva u svetu u borbi protiv loših navika u ishrani i nezdravog načina života uvela porez na meso, mlečne proizvode i jestivo ulje koji sadrže više od 2,3 odsto zasićenih masti i to u visini od 16 kruna (2,14 evra) po kilogramu.

- Taj porez napravio je velike administrativne troškove. To nam nije potrebno u ovoj ekonomskoj situaciji - istakao je danski ministar za poreze Holger Nilsen dodajući da je vlada reagovala na naraslu "zabrinutost" i da će umesto tog poreza uvesti novi.

A da li je porez na hranu koja goji doprineo unapređenju javnog zdravlja u Danskoj, tek će se videti. U kompaniji FDB, najvećem danskom prodavcu na malo, navode da su Danci ipak počeli da menjaju navike u ishrani zbog poreza.

Njihovi podaci pokazuju da su između novembra prošle i avgusta ove godine potrošači više kupovali meso sa 6-8 odsto masti nego ono sa 8-12 odsto.

U borbi protiv nezdrave hrane Danska je u tekućoj godini uvela i više poreze za pivo, vino, čokoladu, slatkiše, sladoled i gazirana pića.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA