Slovenija: Proglašen najviši stepen uzbune od poplava

 
  • 0

Prema predviđanjima slovenačke Agencije za zaštitu prirodne okoline, poplavama će najpre biti pogođen zapadni deo

Slovenačka agencija za zaštitu prirodne okoline proglasila je najviši stepen uzbune zbog mogućih novih poplava na skoro celoj teritoriji zemlje i obilnih kiša koje padaju, koje su najavljene i za sutra.

Ova agencija upozorava da će povišen nivo vode u mnogim rekama dovesti do izlivanja i izazivanja materijalne štete, kao i da poplave mogu ugroziti i ljudske živote.

Najpre će biti pogođen zapadni deo Slovenije, gde će se najverovatnije izliti Soča i manje reke u Goriškim brdima, a očekuje se da će biti pogođene i dolina Vipave i Istra, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Pošto se kiše šire i na istok, ozbiljno će porasti i vodostaj Drave, koja je ozbiljno plavila ranije ove sedmice.

Predviđa se da će na severozapadu Slovenije do večeras pasti do 100 mm kiše na metar kvadratni, a na severozapadu između 30 i 60 mm.

Kiša će stići do centralnih delova Slovenije večeras, gde će padati i čitav sutrašnji dan.

Meteorolozi očekuju da će između 50 i 100 mm kiše pasti u centralnim delovima zemlje, a u zabačenim predelima i do 200 mm na metar kvadratni.

Novi crveni znak za uzbunu izdat je samo nekoliko dana nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile severne delove zemlje, izazivajući masovna uništenja, kada je oštećeno oko 4.000 zgrada, podseća STA.

Meteorolozi predviđaju najveće padavine u dolini reke Soče, najmanje na istoku zemlje, a sutra se očekuje i olujno nevreme u nekim delovima, dok se smanjenje padavina predviđa u utorak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Svečana akademija povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA