PARAĆIN: Hara zarazna žutica, uzrok nepoznat!

 
  • 0

Pet osoba obolelo je od zarazne žutice u selu Drenovac, u blizini Paraćina, novozaraženi negiraju da su imali rizične kontakte. Lekari ne mogu da utvrde izvor zaraze

Pet osoba obolelo je od zarazne žutice u selu Drenovac kod Paraćina, izjavio je danas dr Goran Radovanović, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Ćupriji.

- Reč je o zaraznoj žutici tipa A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi. Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće i hranom - rekao je Radovanović.

Jedna radnica Dečijeg vrtića je obolela, za sada nema obolele dece, ali Radovanović ne isključuje mogućnost da to može da se desi.

- U svakom slučaju izvor zaraze je čovek, ali je ovo u Drenovcu krenulo nekako, ne možemo da povežemo da li je bliski kontakt, jer da je voda, obolelo bi mnogo više - rekao je Radovanović.

Prvi slučaj zaraze bio je 27. septembra, a poslednji pre dva dana, preko mesec dana između prvog i poslednjeg, što ukazuje na kontakt sa obolelom osobom.

Međutim, lično sam razgovarao sa poslednjim obolelima i oni apsolutno negiraju kontakt sa prethodno obolelima, objašnjava Radovanović.

On je napomenuo da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština, poslednjih 11 godina nije bilo zarazne žutice, a da se pre pojavljivala na svakih šest do sedam godina, i istakao da je u ovom slučaju teško reći šta je pravi uzrok zaraze.

- Ni meni nije jasno koji je to put zaraze. Da li kontakt, da li hrana, može biti i jedno i drugo, možda je prenesena sa područja Aleksinca, gde su zaraženi ljudi bili u gostima, ali oboleli sve negiraju - rekao je Radovanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA