"OVO JE HRVATSKA": Desničari protiv vraćanja vekovnog imena Vrginmostu na Kordunu!

 
  • 1

Uz povike "Ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska", "Zovi samo zovi" i "Za dom - spremni!", hrvatski desničari protestovali su protiv odluke da varošici Gvozd bude vraćeno njeno vekovno srpsko ime, koje je nosila sve do akcije "Oluja"

Nekoliko desetina pripadnika ekstremne desnice, Hrvatske stranke prava  i Hrvatskog nacionalnog fronta, protestovalo je u varošici Vrginmost na Kordunu protiv nedavnog vraćanja vekovnog imena ovog mesta, koje je 1996. godine, nakon akcije "Oluja", preimenovano u Gvozd.

U junu ove godine opštinsko veće je skoro jednoglasno odlučilo da varošici vrati ime koje nosi od osnivanja u 18. veku i koje je dobilo po izvesnom Srbinu Vrgi, koji je sagradio most preko reke koja prolazi kroz mesto. Vrginmost je to ime nosio i za vreme Nezavisne države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata, kao i početkom devedesetih godina prošlog veka, kada su uklanjani mnogi nazivi koji su imali oznaku "srpski" ili bili u vezi sa srpskom istorijom.

Ime opštine ostalo je Gvozd jer opštinsko veće nije nadležno za promene imena opštine, nego samo mesta. Za odluku vraćanja starog naziva mesta su glasali i većnici hrvatske nacionalnosti.

Članovi HSP su, međutim, ocenili da izmena imena Gvozd u Vrginmost samo predstavlja kontinuitet dovođenja u pitanje vrednosti postignutih u ratu 90-ih, a predsednik te stranke Danijel Srb rekao je da HSP neće tolerisati izmenu naziva mesta koju smatra nezakonitom.

Praćen povicima "Ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska", "Zovi samo zovi" i "Za dom - spremni!", Srb je rekao da formiranje srpske asocijacije Zajedničkog veća opština u istočnoj Slavoniji "nije ništa drugo nego osnivanje SAO Krajine".

- Tamo okupljeni načelnici opština sa srpskom većinom ne raspravljaju o vodovodu nego o SAO Krajini - rekao je Srb.

U ime Hrvatskog nacionalnog fronta predsednik Stjepan Benc pozvao je članove pravaških stranaka da se ujedine i najavio protest na zagrebačkom Markovom trgu pred zgradama Vlade i sabora ako se vlasti budu i dalje oglušivale po pitanju promene imena mesta. Protiv vraćanja vekovnog imena Vrginmost nedavno je na verskom obredu pred tamošnjim Hrvatima doseljenim iz BiH govorio i katolički sisački biskup Vlado Košić, poznat po svojim proustaškim stavovima.

Na prilazima mestu na službenim tablama ispisano je novo ime Vrginmost, od kojih je jedna već prefarbana.

(M. S. / Tanjug / Foto: novossti.com)

 

 

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • курватска

    4. novembar 2012 | 09:10

    А ХОЋЕТЕ У ЕВРОПУ ??? Е НЕЋЕ ДА МОЖЕ ГОСПОДО УСРАШЕ( ШОЈИЋ ИЗ БЕЛУ ЛАЂУ)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA