IRANCI SLAVE: Paljenjem američke zastave obeležena 33. godišnjica talačke krize

 
  • 0

Godišnjica okupacije američke ambasade 4. novembra 1979. godine u Iranu se obeležava prema persijskom kalendaru, a ove godine pada 2. novembra, samo četiri dana pred predsedničke izbore u SAD

Više hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na 33. godišnjicu od zauzimanja američke ambasade u ovom gradu, paleći američke i izraelske zastave i uzvikujući parole protiv SAD, Izraela i Velike Britanije.

Iranci su se okupili na mestu gde se nalazila američka ambasada, "leglo špijuna", kako su je nazvale iranske vlasti koje sponzorišu obeležavanje godišnjice otkako su islamistički studenti upali u ambasadu SAD i držali 52 američkih diplomata kao taoce 444 dana.

Godišnjica okupacije američke ambasade 4. novembra 1979. godine u Iranu se obeležava prema persijskom kalendaru, a ove godine pada 2. novembra, samo četiri dana pred predsedničke izbore u SAD.

Smatra se da je talačka kriza, koja je nastupila samo nekoliko meseci pošto je u Islamskoj revoluciji svrgnut šah, koga su podržavele SAD, značajno uticala na to što je tadašnji američki predsednik Džejms (Džimi) Karter izgubio na izborima 1980. godine.

Bivša američka ambasada, koja je sada oslikana antiameričkim muralima, centar je za obuku i obrazovanje elitne iranske Revolucionarne garde, piše agencija Frans pres.

Vašington i Teheran od talačke krize nemaju direktne diplomatske odnose.

(Izvor: Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA