TELEGRAF U BUDIMPEŠTI: "Prestonica slobode" još pod plaštom sovjetske Rusije! (FOTO)

 
  • 1

Glavni grad Mađarske pun je suprotnosti - dok ga s jedne strane krase velelepne građevine, s druge gradom patroliraju policajci sa "titovkama". Na svakom koraku vidljivi su tragovi "ruske okupacije", a suveniri su sovjetske šubare sa petokrakom

Sve što se događa Mađarskoj, zemlji ljute papričice i čardaša, počinje i završava se u Budimpešti, gradu koji ima više od dva miliona stanovnika i koji je prošao mnoge vlasti, režime i ratove, u kojem su još vidljivi tragovi "okupacije sovjetske Rusije" i davno prohujalih vremena iz perioda Hladnog rata.

U Mađarskoj se kao valuta koristi forinta, a za 100 evra u budimpeštanskim menjačnicama (u kojima morate biti vrlo pažljivi, jer ako primete da ste stranac, daće vam novac po "svom kursu") ćete dobiti nešto više od 26.000 forinti i barem ćete se na trenutak sa toliko novca u džepu osećati kao bogat čovek.

Ono što određuje ovaj "biser Dunava" i "prestonicu slobode" (što su neki od nadimaka ovog grada), svakako su mostovi, koji vezuju dve strane grada, trgovi, široke avenije, veliki parkovi, stara zdanja sa obe strane reke i skladna mešavina arhitektonskih stilova.

Najstariji, ali i najlepši je Lančani most, za koji se vezuju mnoge legende i anegdote. Jedno od najinteresantnijih verovanja je ono koje kaže da će se most srušiti onog dana kada jedna Mađarica verna svom mužu pređe preko njega.

Trg heroja i Milenijumski spomenik dominiraju jednim delom grada. Veličanstveni kipovi istaknutih istorijskih ličnosti Mađarske prikazani su poput pravih junaka, a na vrhu Milenijumskog stuba, koji se nalazi na centralnom delu trga, raskošan je krilati kip anđela Gavrila, koji stoji na stubu visokom 36 metara, koji je prema Bibliji jedan od trojice anđela koji objavljuju ljudima Božje odluke.

Bukvalno prekoputa Trga heroja nalazi se zgrada ambasade Srbije, zdanje koje je na poklon dobio proslavljeni srpski književnik i diplomata Jovan Dučić od jedne mađarske grofice koja je bila ludo zaljubljena u njega. On je tu vilu ostavio na poklon svom narodu.

Zgrada Mađarskog parlamenta sigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. Treći je po veličini parlament u svetu i drugi u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu.

Zgrada je impresivna, ima oko 700 prozora, a uvek su na jednoj strani tog zdanja skele za čišćenje i, taman kad se završi jedna strana, druga je prljava, pa je treba očistiti jer je izgrađena, kao i većina spomenika u Mađarskoj, od mramora.

Budimpešta svakako fascinira i  građevinama kao što je Budimski dvorac, Ribarska tvrđava, Sinagoga, crkva svetog Matijaša, a takođe i zbog brojnih prodavnica suvenira, umereno ljubaznih prodavača, ugostitelja koji još pozdravlju sa "Kezét csókolom", što u prevodu znači "ljubim ruke".

GRAD KOJI JE JOŠ POD UTICAJEM KOMUNISTIČKE RUSIJE

Nasuprot velelepnim zdanjima u zemlji članici EU, vidljivi su još tragovi "ruske okupacije" iz vremena Hladnog rata, a među suvenirima na ulicama Budimpešte mogu se naći i čuvene ruske šubare "zaušanke" sa petokrakom.

Da su tragovi davno prošlih vremena još prisutni u glavnom gradu Mađarske svedoče i ruski tramvaji i autobusi, koji su se mogli videti u Moskvi za vreme vlasti Informbiroa, a koji još normalno krstare gradom i prevoze putnike.

Kada skrenete koju ulicu van umivenog, okrečenog i sređenog centra grada, pomisliće te da ste otišli iz Budima i da ste ušli u istočni Berlin iz 1946. godine.

Najveći utisak da je zemlja još pod komunističkim uticajem ostavljaju policajci, koji patroliraju gradom u šerpa-plavoj uniformi, poput one iz 60-ih godina, i neki sa kapom "titovkom", samo više na njoj nema zvezde petokrake.

OPREZ: TAKSISTI ĆE VAS VOZITI SVIM MOGUĆIM OBILAZNICAMA AKO PRIMETE DA STE STRANAC!

Kao i u svakoj metropoli, bar za nekoliko kilometara puta zatrebaće vam vožnja taksijem. U Budimpešti su taksisti posebno promućurni, a ako samo na sekund skrenete pogled sa taksimetra, cena vrtoglavo skače sa 1.000 na 4.000 forinti.

Kada shvate da niste njihov sugrađanin, voziće vas svim mogućim obilaznicama do odredišta na koje treba da stignete.

ZAKLJUČANA SRPSKA CRKVA U CENTRU BUDIMA ZA POSETIOCE!

Jedna od veoma neprijatnih stvari za turiste iz Srbije nahodi se u činjenici da je SPC u Budimpešti, smeštena u blizini Vaci ulice, glavnog šetališta grada, zaključana za posetioce.

Sve se to događa u istoj onoj crkvi na čijem su zidu mađarski nacionalisti napisali grafite "Smrt četnicima" i "Idite u vašu Srbiju".

Tako su postali uobičajeni redovi znatiželjnih turista koji ne mogu da uđu u ovaj hram, a kada smo mi naišli, iz dvorišta je izlazio automobil beogradskih tablica, nakon čega su kapije ponovo bile zaključane.

(D. Zlojutro)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anastasija

    5. novembar 2012 | 08:15

    Date su prave smernice vezane za Budimpeštu:) Svaka čast !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA