I PORED PRETNJI PJONGJANGA: Južnokorejski aktivisti poslali letke na Sever

 
  • 0

Iako je Severna Koreja i ranije pretila da će napasti, poslednje upozorenje je bilo izuzetno snažno sa tačnim navođenjem vremena i mesta napada i porukom stanovništvu da se evakuiše

Južnokorejski aktivisti pustili su danas balone sa hiljadama propagandnih letaka preko granice u Severnu Koreju, nedelju dana nakon pretnji Pjongjanga da će vojno odgovoriti na takvu propagandnu akciju.

Desetak aktivista pustilo je četiri balona koji su nosili 30.000 letaka, iz jednog parka u gradu Pađu, severno od Seula. Tokom puštanja velikih balona izbio je manji sukob sa lokalnim stanovnicima koji su pokušali da spreče slanje letaka iz straha od severnokorejske osvete, preneo je AFP.

Prošlog ponedeljka južnokorejska policija je blokirala oblast oko Pađua da bi sprečila grupu severnokorejskih izbeglica da pošalju slične propagandne letke preko granice na Sever.

Policijska akcija je usledila posle upozorenja vojske Severne Koreje da će otvoriti artiljerijsku vatru na mesto lansiranja balona u blizini njene granice ako leci budu poslati.

Seul je poručio da će odgovoriti ukoliko bude napadnut, ali je ipak policija sprečila slanje letaka.

Iako je Severna Koreja i ranije pretila da će napasti, poslednje upozorenje je bilo izuzetno snažno sa tačnim navođenjem vremena i mesta napada i porukom stanovništvu da se evakuiše.

Pored toga što je najdirektnije upozorenje proteklih meseci, to je ujedno i prvo s preciznim metama od decembra 2011. kada je na vlast došao Kim Džong-Un koji, kako se pretpostavlja, ima 28 godina. Trupe na jugu su zbog toga stavljene u stanje pripravnosti, a raspoređene su i dodatne artiljerijske i tenkovske jedinice na graničnim položajima.

Iako je odluka Juga da spreči provokacije sa lecima neuobičajena za vlasti u Seulu, ona odražava želju da se izbegne stvaranje destabilizujuće situacije u vreme pred održavanje predsedničkih izbora u decembru.

(Izvor: Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA