Dačić: Srbija se danas i uvek klanjala svojim junacima!

 
  • 0

- Kumanovska bitka je srpska bitka nad bitkama, simbolički je završena 70 kilometara jugoistočno od Kosovog polja, a Beograd je tada bio okićen parolama " Za Kosovo - Kumanovo" - rekao je premijer Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić otvorio je u Vojnom muzeju reprezentativnu izložbu posvećenu stogodišnjici Kumanovske bitke, odakle je poručio da se Srbija danas i uvek klanja svim junacima u borbi za slobodu i da ih nikada nije, niti će ih zaboraviti.

Dačih je istakao da Kumanovska bitka nije bila samo početak Prvog balkanskog rata, već i završna etapa srpske revolucije.

- Tada su svi znali da je Kumanovska bitka u najneposrednijoj vezi sa Kosovskim bojem 1389. godine. Ta srpska bitka nad bitkama, simbolički je završena 70 kilometara jugoistočno od Kosovog polja i 523 godine kasnije - rekao je Dačić.

On je dodao da je i Beograd tada bio okićen parolama " Za Kosovo - Kumanovo".

Dačić je istakao da je izložba u Vojnom muzeju posvećena junacima sa Kumanova, ali i svim drugim junacima koji su se borili za slobodu.

Prema njegovim rečima, Kumanovska bitka i Balkanski ratovi koji su usledili su primer zajedničkog cilja balkanskih država i ratova koji su imali najveću podršku naroda u celoj istoriji.

- Vladao je konsenzus da je došlo vreme da se završi turska okupacija - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, izložba se sastoji od 102 fotografije i 52 predmeta predstavljenih kroz modernu kompoziciju.

Autori izložbe "100. godina od Kumanovske bitke - Srbija u Balkanskim ratovima 1912-1913. godine" su kustosi muzeja poručnik Dejan Milivojević, Vuk Obradović i Nataša Tomić.

(D. Z. / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA