ČASNO: Japanski ministar pravde bio makro za jakuze, pa podneo ostavku

 
  • 0

Prošle nedelje Keisu Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio provodadžija za jednog poznatog člana ove kriminalne grupe iz zemlje izlazećeg sunca

Japanski ministar pravde Keisu Tanaka, koji je postavljen pre tri nedelje na tu dužnost, podneo je danas ostavku navodeći "zdravstvene razloge", nakon što je prošle nedelje priznao da je imao veze sa organizovanim kriminalom.

Tanaka je uveden u vladu u nastojanju da s novim ljudima i osveženjima premijer Jošihiko Noda popravi rejting svoje uzdrmane administracije.

Međutim, prošle nedelje Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio provodadžija za jednog poznatog člana jakuza, preneo je AFP.

Tanaka, čije ministarstvo nadgleda i rad sudova, izvinio se zbog toga, ali je nekoliko puta insistirao da neće da podnese ostavku.

Ipak, pod pritiskom javnosti i kolega, Tanaka je podneo ostavku koju je danas prihvatio premijer Noda izražavajući svoje razočaranje.

Glavni vladin predstavnik Osamu Fuđimura rekao je na konferenciji za štampu da "ništa nisu mogli da urade oko ostavke Keisua Tanake zbog zdravstvenih razloga".

Tanaka je u petak otišao u bolnicu dok je rastao pritisak da napusti vladu. U ponedeljak veče on je napustio bolnicu.

Uticajniji članovi Demokratske partije Japana poručili su prošle nedelje da Tanaka treba da podnese ostavku. Jedan od demokrata rekao je premijeru da oni "više ne mogu da štite Tanaku", objavio je list "Jomijuri šimbun".

Ostavke iz dravstvenih razloga čest su slučaj među kompromitovanim japanskim političarima. I novoizabrani šef opozicije Šinzo Abe podneo je ostavku s mesta premijera 2007. navodeći zdravstvene razloge posle slabih izbornih rezultata.

Jakuze nisu zabranjene u Japanu, ali kao i italijanska mafija i kineske trijade, oni su umešani u razne nedozvoljene poslove, uključujući trgovinu drogom, prostituciju, pranje novca i građevinsku korupciju.

Očekivani odlazak Tanake naneće novi udarac premijeru Nodi, koji je već suočen sa smanjenjem većine i pretnjama opozicije da će blokirati važan zakon o izdavanju obveznica, bez kojih bi vlada ostala bez novca.

(Izvor: Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA