MEGAUGOVOR: Putin zadovoljan što "Rosnjeft" kupuje udeo u BP

 
  • 0

Šef ruske kompanije Igor Sečin istakao je da je reč o poslu "istorijskog karaktera" i da će taj ugovor ući u istoriju naftno-gasnog sektora kao treći po obimu, posle integracije kompanija "Ekson" i "Mobil" i kompanija "Total" i "ELF"

Šef kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin obavestio je danas predsednika Rusije Vladimira Putina o "megaugovoru" te kompanije o kupovini udela britanskog "Britiš petroleuma" i ruskih akcionara u zajedničkoj kompanijai TNK-BP, a Putin je ocenio da će to dati veliki doprinos razvoju ne samo ruskog, već i svetskog energetskog tržišta.

- To je veoma dobar signal za rusko i međunarodno energetsko tržište - rekao je Putin Sečinu.

Sečin je naveo da je ranije danas potpisan sporazum o principima za kupovinu udela BP u TNK-BP i dodao da je BP odobrila da "Rosnjeft" otkupi udeo koncerna AAR u toj britansko-ruskoj kompaniji.

Kupovina je koštala "Rosnjeft" 61 milijardu dolara, a zahvaljujući njoj ruski gigant u bliskoj budućnosti može postati najveća naftna kompanija na svetu.

Prema rečima Putina, to je dobar posao koji je važan ne samo za energetski sektor, veći za celokupnu privredu Rusije. On je, takođe, ocenio da je postignuta dobra cena i izrazio uverenje da će "Rosnjeft" uspeti da uspostavi dobre radne odnose sa BP.

Sečin je istakao da je reč o poslu "istorijskog karaktera" i da će taj ugovor ući u istoriju naftno-gasnog sektora kao treći po obimu, posle integracije kompanija Ekson i Mobil i kompanija Total i ELF.

Britanski BP je, takođe, potvrdio da je potpisan sporazum sa ruskom kompanijom o osnovnim uslovima prodaje njenog udela od 50 odsto u TNK-BP.

(Izvor: Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA