Evropsko tržište igara na sreću 70 milijardi evra!

 
  • 0

Prošle godine sportsko klađenje u svetskim razmerima generisalo je opklade u vrednosti od blizu 200 milijardi evra, a iIegalnim klađenjem godišnje se zaradi nekoliko stotina miliona evra

Ilegalnim klađenjem godišnje se u svetu zaradi nekoliko stotina miliona evra, rečeno je na stručnom skupu regionalnih kontrolora igara na sreću koji se održava u Beogradu u hotelu "Moskva".

Kako su naveli učesnici skupa, procenjuje se da je krajem prošle godine sportsko klađenje u svetskim razmerima generisalo opklade u vrednosti od blizu 200 milijardi evra.

Prema njihovim ocenama, nameštanje mečeva i ilegalno klađenje su jasno povezani sa organizovanim kriminalom.

Naglašeno je da su ilegalne mreže igara na sreću savršeni ambijent za pranje novca i stvaranje profita relativno lako i uz veoma mali rizik od otkrivanja i da bi zato zemlje morale više da sarađuju na unapređenju mera za očuvanje integriteta sporta i u borbi protiv nameštanja mečeva i bilo kog drugog oblika korupcije.

Učesnici skupa su se složili da igre na sreću ne mogu biti slobodna trgovinska usluga i da treba da se tretiraju kao osetljiva usluga zbog pitanja zdravlja i prevara u vezi sa njima, kao i da bi licence za igre na sreću morale da se dodeljuju isključivo u okviru Evropske ekonomske oblasti i da važe samo u zemlji koja ih izdaje.

Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, ovlašćenih servisera, proizvođača aparata za igre na sreću "Jakata", očekuje se da će celokupno evropsko tržište igara na sreću narasti sa 71,9 milijardi evra, koliko je bilo 2010, na 79 milijardi evra u 2015. godini.

Onlajn igre na sreću predstavljaju samo 11 odsto celokupnog evropskog tržišta igara na sreću i imaju značajan potencijal rasta, a Evropa predstavlja 45 odsto svetskog tržišta tih igara.

U članstvu "Jakate" je 24 priređivača u Srbiji 18 kompanija koje se bave održavanjem i servisom opreme za igre na sreću, a registrovani kapital u Srbiji je 22 miliona evra.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA