ALARMANTNO: Srbija svetski rekorder u pušenju cigareta!

 
  • 3

Prema istraživanju Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog udruženja za borbu protiv raka u Srbiji se u toku samo jedne godine proda 2.861 cigareta po osobi

Srbija je svetski rekorder po potrošnji cigareta, jer se godišnje u ovoj zemlji proda 2,861 cigareta po osobi!

Svetska fondacija za zdravlje pluća i Američko udruženje za borbu protiv raka prikupili su podatke iz 71 države u svetu. Najveće rezultate beleže zemlje istočne Evrope, u kojima potrošnja prelazi 2.000 cigareta po osobi. Odmah iza rekordera, Srbije, je Rusija u kojoj se godišnje po osobi proda 2.786 cigareta.

Prema predloženim novim merama ograniččenja u Rusiji - po uzoru na zakone u zemljama zapadne Evrope, koji su uzrokovali pad stope pušenja - reklamiranje cigareta i pušenje na javnim mestima biće ograničeno. Takođe, akcize na cigarete biće udvostručene.

Najviše pušača, van istočne Evrope, ima u Južnoj Koreji, Kazahstanu i u Japanu. 

Jedna studija iz 1998. godine, koja je proučavala pušačke navike Rusa, otkrila je direktnu vezu između pušenja i konzumiranja alkohola. Takođe, otkrivena je veza između pušenja i "uticaja sa Zapada", poput reklamau kojima su cigarete korišćene kao simbol "glamuroznog zapadnjačkog načina života".

Ovo istraživanje pokazuje i da siromašnije zemlje imaju tendenciju zdravijeg života. Tako na primer delovi Afrike i Južna Azija imaju najniže stope pušenja u svetu. Indijanci popuše svega 96 cigareta po osobi godišnje, a Etiopljani samo 46.

(M. S. / Washingtonpost.com)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    20. oktobar 2012 | 10:28

    To je u proseku po 7 cigara po osobija.Ja kad sam pusio pre pet godina kupovao po 2,5 pakle.A koliko je takvih.Sada mi se cigare gade.Treba staviti paklu 500dinara

  • Pedja

    20. oktobar 2012 | 08:23

    Pothitno duplirati akcize. Zašto mi da budemo najgori, na dnu, ljudi halo!!!

  • milan

    20. oktobar 2012 | 01:31

    ciste gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA