Dodik: Lagumdžija i Bećirović će biti smenjeni

 
  • 0

Stranke iz RS pokrenule su inicijativu za smenu ministra inostranih poslova BiH jer je misiji ove države pri UN naložio da glasaju za rezoluciju o Siriji, iako nije bilo dogovora u Predsedništvu RS. U planu je i smena predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je večeras da će ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija biti smenjen sa te funkcije.

Dodik tvrdi da će biti smenjen i prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović, koji je, kao i Lagumdžija, član Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

- I Stranka demokratske akcije (SDA) ima svoje razloge za smenu Lagumdžije - naveo je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju RS (RT RS).

Prema njegovim rečima, Lagumdžija bi mogao biti smenjen već u prvom krugu glasanja u državnom parlamentu, jer lider SDA Sulejman Tihić tvrdi da za to može osigurati entitetsku većinu i bez Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Dodik je dalje rekao da bi do sredine sledeće sedmice trebalo da bude deblokirana vlast na državanom nivou, dodajući da se traga za novom skupštinskom većinom na nivou BiH.

- Mislim da će se do srede rešiti mnoga pitanja. Nastavićemo razgovore sa svima tražeći najbolju soluciju. Ostajemo pri svom zahtevu za smenom Lagumdžije i podržaćemo smenu Bećirovića, koju je pokrenula Srpska demokratska stranka (SDS), sa kojom nastavljamo saradnju na državnom nivou - rekao je on.

Dodik je potvrdio da je juče razgovarao sa Lagumdžijom o njegovoj smeni, odnosno o mogućnosti da se ona izbegne, dodajući da "nema garancija kakvo će biti Lagumdžijino ponašanje u budućnosti", s ozbirom na to da je kao ministar inostranih poslova prekršio Ustav BiH, "ponizio RS" i prekršio dogovor o formiranju Saveta ministara BiH.

Stranke iz RS pokrenule su inicijativu za Lagumdžijinu smenu jer je misiji BiH pri UN naložio da glasaju za rezoluciju o Siriji, mada konsenzus o tome nije postignut u Predsedništvu BIH, koje je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku zemlje.

Dodik je još kazao da je juče razgovarao i sa Čovićem i Tihićem, ističući da on ne želi da se meša u to koje će bošnjačke stranke biti članice vladajuće većine na nivou BiH.

- Onaj ko ima kvalifikovanu većinu u skladu s procedurama, on je za nas legitiman. Pretpostavljamo da, ukoliko dođe do smene Bećirovića i Lagumdžije, SDP otići u opoziciju na nivou zajedničkih institucija - kazao je on.

Dodik smatra da Savetu ministara BiH "i ne treba pridavati neku pažnju, jer to nije državna vlada".

(Telegraf.rs/Beta)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA