GRČKA: "Koka-kola" se seli u Švajcarsku!

 
  • 0

Glavni evropski ogranak američke "Koka-kole" preseliće svoju upravu iz Atine kako bi olakšao ulazak u indeks Londonske berze FTSE-100

Firma "Koka-kola Helenik Botling", glavni evropski ogranak američke grupe, drugo po veličini preduzeće u svetu za flaširanje "koka-kole", seli svoju upravu iz Atine u Švajcarsku i ubuduće će trgovati na Berzi u Londonu.

- Izvršni odbor grupe imaće sedište u Švajcarskoj, odakle će se upravljati grupom. Mi smo grčka multinacionalna kompanija sa sedištem u Švajcarskoj - najavio je generalni direktor grupe Dimitris Lois.

HBC koja sada drži 22 odsto tržišnog kapitala na Atinskoj berzi dala je ponudu za razmenu akcija sa kompanijom "Koka-kola AG" nedavno formiranom u Švajcarskoj, da bi olakšala svoj ulazak u indeks Londonske berze FTSE-100.

Direktor Lois kaže da selidba neće imati "nikakve posledice" na fiskalnom planu i da je motiv potraga za "više fleksibilnosti da se prikupe sredstva" za HBC pred kojom su dve velike otplate u narednim godinama.

- Cilj nam je uključivanje u FTSE-100 - rekao je generalni direktor, navodeći da je ta grupa koja se već kotira u Londonu, sada po veličini 69. industrijska grupa na britanskoj berzi.

HBC uverava u saopštenju da će "nastaviti proizvodnju i distribuciju svojih proizvoda u Grčkoj" i "posle završetka transakcije nastaviće da upravlja Korporativnim servisnim centrom grupe, koji podržava distribuciju proizvoda "koka-kole" u 28 zemalja".

Tokom 2010. i 2011. godine dužničke krize Grčke, HBC nije donela u Grčku prihod svojih stranih filijala zbog "nedostatka jasnoće u poreskoj politici" Grčke, kaže uprava.

(M. S. / Beta)

 

 

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA