RAT! Izrael i SAD spremaju "hirurški udar" na Iran

 
  • 2

Vazdušni napad bombardera, uz podršku bespilotnih letelica, trajao bi "samo nekoliko sati" u najboljem slučaju i "dan-dva sve ukupno"

Izrael i SAD razmatraju zajednički "hirurški udar" na nuklearna postrojenja u Iranu, piše američki magazin "Forin polisi" (Foreign policy).

Mada se te dve zemlje saveznice još ne slažu u potpunosti o "crvenoj liniji" koja bi mogla izazvati vojni odgovor, u izveštaju eksperta za međunarodne odnose Dejvida Rotkopfa, navodi se da izraelska strana sada sugeriše ograničeniji napad od onog o kome se prvobitno diskutovalo.

Rotkopf, zvaničnik u administraciji bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, poziva se na izvor koji tvrdi da se napad malog obima trenutno smatra najverovatnijom vojnom opcijom.

Vazdušni napad bombardera, uz podršku bespilotnih letelica, trajao bi "samo nekoliko sati" u najboljem slučaju i "dan dva sve zajedno", naveo je dobro obavešteni izvor.

Da bi se nuklearni program unazadio za nekoliko godina napad bi mogao biti izveden zajednički, ali bi SAD mogle napasti same.

U izveštaju se ističe da Izrael ne bi bio u stanju da ga sam izvede.

- Da bi se stiglo do zakopanih iranskih postrojenja, kakvo je postrojenje za obogaćivanje u Fordu, bila bi potrebna municija za razaranje bunkera na nivou koji nijedan izraelski avion nije u stanju da izvede - navedeno je u izveštaju.

Rotkopf sugeriše da se pogranični udar čini kredibilnijem od punog napada, a pretnja takvim udarom možda "ima šansu da uplaši mule".

Ta pretnja može, takođe, da poveća šanse diplomatiji da uspe.

(Telegraf.rs / izvor: Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    9. oktobar 2012 | 15:46

    Da li ce neko nekada da stane ovim prokletim amerikancima na put i da kaze dosta vise.Unistise celu planetu.

  • Saša

    9. oktobar 2012 | 16:33

    Onu su planirali da Srbiju bombarduju par sati, a mi izdržali više od dva i po meseca. Iran je 10 puta tvrđi orah od Srbije, neće moći oni sa njima tako lako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA