Novi špijunski skandal trese Vašington i Moskvu

 
  • 0

Protiv 11 preduzetnika iz Rusije optužnicu je podiglo tužilaštvo Bruklina u Njujorku, koje je nadležno za međunarodni aerodrom "Džon Kenedi", preko koga je, na osnovu podataka istražnih organa, firma "Ark elektroniks" isporučivala robu u Rusiju

Novi špijunski skandal izbio je između SAD i Rusije, nakon što je u Hjustonu privedeno 11 preduzetnika osumnjičenih za nezakoniti izvoz vojnih tehnologija u Rusiju.

U Moskvi izražavaju zabrinutost što vlasti SAD nisu na odgovarajući način obavestile konzularna odeljenja Rusije o hapšenju njenih građana i tvrde da optužbe koje je američko tužilaštvo podiglo nemaju veze sa obaveštajnim radom.

- Koliko nam je poznato, optužbe koje su iznete tiču se nekolicine građana Ruske Federacije. Te optužbe, prema informacijama koje nam je prenela američka strana, imaju krivični karakter i ne tiču se bilo kakvog obaveštajnog rada - rekao je novinarima zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov.

Protiv 11 preduzetnika iz Rusije optužnicu je podiglo tužilaštvo Bruklina u Njujorku, koje je nadležno za međunarodni aerodrom "Džon Kenedi", preko koga je, na osnovu podataka istražnih organa, firma "Ark elektroniks" isporučivala robu u Rusiju.

Prema podacima FBI, ta firma je od 2002. godine isporučila u Rusiju mikroelektroniku i drugu robu visoke tehnologije, vrednu oko 50 miliona dolara.

U dokumentima američkog Ministarstva pravosuđa, koje prenose ruski mediji, navodi se da je zabranjena mikroelektronika isporučivana obaveštajnim i vojnim ustanovama u Rusiji i precizira se da je 11 osumnjičenih isporučivalo robu ne samo u Rusiju, nego i kompanijama iz Teksasa i nekim drugim strukturama.

Oprema se može koristiti za vojne svrhe, konkretno za radarske sisteme i sisteme osmatranja, sisteme navođenja i za eksplozivne naprave.

Glavni osumnjičeni je 46-godišnji državljanin SAD Aleksandar Fišenko koji je, kako se navodi, osnovao kompaniju "Ark elektroniks" sa sedištem u Hjustonu, u državi Teksas, i preko nje navodno vršio nezakonite isporuke visokotehnoloških mikrosistema koji se mogu koristiti u različitim sistemima naoružanja.

Američke vlasti ističu da je optužnica podignuta u kontekstu kampanje za modernizaciju ruske vojske i da je firma "Ark elektroniks" neposredno zavisila od finansiranja ruske vojske poslednjih nekoliko godina.

Fišenka sumnjiče da je "delovao na teritoriji SAD kao neregistrovani agent ruske vlade, nezakonito kupujući visokotehnološku mikroelektroniku u ime ruske vlade", i da je radio za ruske vlasti, o čemu svedoče podaci prisluškivanjem telefona, kao i njegova elektronska pošta.

Prema informacijama TV kanala "ABC", krajem 2011. godine osumnjičeni su pokušali da zametnu trag, uništavajući dokumente i druge materijale koji su svedočili o njihovoj vezi sa ruskim vlastima.

Kako je saopštilo hjustonsko odeljenje FBI, optužnica je podignuta protiv izvršnog direktora moskovske firme "Aleks" Sergeja Klinova i još dvoje građana Rusije. Navodi se, takođe, da je u crni spisak dodato 165 stranih državljana i kompanija koji su pomagali u nezakonitom izvozu robe.

(I. D. /Tanjug)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA