Vučić: Ministarstva odbrane Srbije i Iraka kičmeni su stub odnosa dve zemlje

 
  • 0

"Kada je patio irački narod, patio je i srpski, a kada se radovao irački narod, radovao se i srpski", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije na otvaranju izložbe slika iračkog umetnika

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić poručio je, otvorajući u Domu Vojske Srbije likovnu izložbu iračkog umetnika Rijada Al Kajsija, da su odnosi Srbije i Iraka protkani poštovanjem i međusobnom zahvalnošću.

Vučić je istakao da su se političke i druge okolnosti u Beogradu i Bagdadu menjale drastično u proteklom periodu, ali bez uticaja na prijateljske spone između te dve zemlje.

- Kada je patio irački narod, patio je i srpski, a kada se radovao irački narod, radovao se i srpski - naglasio je Vučić i dodao da su brojni irački studenti koji su diplomirali u Srbiji postali najbolji ambasadori Srbije u Iraku.

On je istakao i da je Irak time što je poslovno angažovao mnoge srpske firme i "prehranio mnoge porodice u Srbiji".

Ukazujući da su ministarstva odbrane Srbije i Iraka "kičmeni stub" odnosa dve zemlje, Vučić je rekao da je kao potpredsednik Vlade Srbije zainteresovan za odnose u drugim segmentima, ali da je odnos dva ministarstva u oblasti odbrane, ipak, najvažniji za buduće odnose Srbije i Iraka.

Ambasador Iraka u Srbiji Falah A. Abdulasad, govoreći o izložbi slika, istakao je da je irački umetnik Al Kajsi svojim slikama preneo svakodnevicu iračkih građana.

- Učinićemo sve da unapredimo saradnju između Srbije i Iraka - poručio je Abdulasad, koji je Vučiću uručio dve slike, a na jednoj od njih oslikani su cvetovi koji simbolišu ljubav i mir.

Izložba i koncert su održani u okviru trećeg dana Treće nedelje iračke kulture u Beogradu, koja će trajati do 5. oktobra.

(D. Z. / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA