Rast primene računara i Interneta u 2012.

 
  • 0

U Srbiji 55,2 odsto domaćinstava poseduje računar, dok 47,5 odsto ima Internet priključak, pokazalo je poslednje istraživanje

U Srbiji 55,2 odsto domaćinstava poseduje računar i to je povećanje za 3,1 odsto u odnosu na 2011. godinu, pokazali su rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija koga je po sedmi put sproveo Republički zavod za statistiku.

Istraživanje, o kome je publikacija predstavljena na konferenciji za medije i stručnu javnost, obuhvatilo je stanje na početku 2012. godine i sprovedeno je po "Evrostat" metodologiji.

Internet priključak, kako je pokazalo istraživanje, poseduje 47,5 odsto domaćinstava, što čini povećanje za 6,3 odsto u odnosu na 2011. godinu. Širokopojasnu Internet konekciju ima 38 odsto domaćinstava i to je povećanje za 7 odsto.

Svaki dan računar koristi više od 2.500.000 osoba i više od 2.100.000 osoba koristi Internet svaki ili skoro svaki dan.

Internet se najčešće koristi za traženje informacija o robama i uslugama, slanje i primanje "mejlova", čitanje ili preuzimanje novina ili časopisa, učešće na društvenim mrežama i igranje ili preuzimanje igrica.

Nalog na društvenim mrežama ima 92,1 odsto populacije od 16 do 24 godine.

Više od 840.000 osoba koristi servise elektronske uprave.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju umeren rast primena računara i Interneta u Srbiji u 2012. godini.

Po pojedinim pokazateljima, Srbija je ostvarila izvestan napredak u odnosu na Grčku, Bugarsku i Rumuniju, ali u osnovi znatno zaostaje za prosekom u Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA